Sport
BNNVARA

Marathonlopen op de Olympische Spelen: 'Je doet het vanuit passie'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Marathonlopen op de Olympische Spelen: 'Je doet het vanuit passie'

Hoewel de openingsceremonie nog maar een paar uur van ons verwijderd is, duikt De Nieuws BV in het traditionele slotonderdeel: de marathon. Want, waar Nederland reikhalzend uitkijkt naar hoe Abdi Nageeye het gaat doen na een zilveren plak in Tokio, is er nóg een Nederlander die we zo aan ons voorbij moeten laten gaan: Anne Luijten.

Video niet beschikbaar

Van Nunen was erbij in Tokio: hij was één van de drie Nederlandse mannen die een startbewijs voor de Spelen wist te bemachtigen. Het begin van de Olympische Spelen bekeek hij vanaf de bank thuis en zo zag hij: "Straks sta ik daar gewoon!" De race vond plaats in een hittegolf en was daarom loodzwaar. Van Nunen liep de marathon niet uit, maar was wel een ervaring rijker. Hij ging voor een zo hoog mogelijke notering en zoals Van Nunen zelf zegt: "Beter dan je best, kun je niet doen."

Rust in marathontraining

Van Nunen loopt in Parijs de marathon niet. Wie dat wel doet, is Anne Luijten. Volgens Van Nunen is Luijten een gedreven loopster die de weg voor haar marathon carrière succesvol heeft vrijgemaakt. Ze stopte met werk om meer rust in haar programma te creëren.

Dat is iets waar andere marathonlopers nog een puntje aan kunnen zuigen: "Atleten zijn heel gedreven en zijn eerder geneigd om iets teveel te doen of iets te hard te willen. Anne pakt dat heel verstandig aan." Want teveel doen, dat gebeurt best vaak bij marathonlopers. "En dan kom je ook heel hard op de koffie, zeg maar", zegt Van Nunen.

De Onbekende Olympiër

Het is dé droom van iedere topsporter: deelnemen aan de Olympische Spelen. En, hoewel alle ogen gericht zijn op nieuwe baanbrekende wereldrecords, staan ze er gelukkig niet alleen voor. Wie zijn de mensen die onze sporters in Parijs gaan helpen hun ultieme doel te bereiken? Wie zijn de krachten achter de schermen? In de Onbekende Olympiër leren we er een aantal kennen.

Anne Luijten en haas Niels Esmeijer

Anne Luijten is nergens zonder haar haas Niels Esmeijer. "Mede dankzij Niels heb ik de Olympische limiet gelopen. Dus dat is een heel belangrijk moment in mijn leven geweest. Super bijzonder dat ik straks in Parijs sta, dat heb ik mede aan Niels te danken."

De term haas komt uit het honden racen, vertelt Esmeijer: "Die lopen achter een lokaas aan, dat is een plastic haasje. Dus eigenlijk ben ik de lokaas van Anne." De taak van Esmeijer is om ervoor te zorgen dat Luijten zoveel mogelijk energie kan steken in het hardlopen. "Daar komen een aantal dingen bij kijken. Het belangrijkste om zo snel mogelijk van A naar B te komen, is om een stabiel tempo te lopen", legt Esmeijer uit.

Hoe word je haas?

Maar hoe word je dan haas? Esmeijer: "Door niet goed genoeg te zijn voor de top. Ik kan best hard lopen, maar vergeleken met de top van Nederland ben ik een pannenkoek. Dan word ik misschien vijftiende in de Marathon van Rotterdam: er is niemand die daar de krant voor openslaat. Maar de krant openslaan voor Anne Luijten die naar de Olympische Spelen gaat, dat is wel heel gaaf."

Alles voor de Spelen

Van Nunen en Luijten deden er dus beide alles aan om naar de Spelen te gaan. Maar met maar twee marathons die een loper gemiddeld per jaar loopt, en met geen garantie op een gouden plak op de Spelen: hoe laad je je dan telkens op? Van Nunen: "De Spelen is een uniek iets. Het is allemaal heel groots en spectaculair. Je gaat erin voor het prestatieve. Je doet het vanuit passie, anders is het ook niet te doen om zover te komen." En waar het dan om gaat: zo hoog mogelijk eindigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie