Sport
BNNVARA

Olympisch goud lonkt voor Nederlandse hockeyvrouwen: 'Het zou gek zijn als het niet gebeurt'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympisch goud lonkt voor Nederlandse hockeyvrouwen: 'Het zou gek zijn als het niet gebeurt'

Bij de hockeyvrouwen wordt er door sportminnend Nederland eigenlijk altijd vanuit gegaan: die halen wel goud op de Spelen. Volgens oud-hockeyer Minke Booij kan het team wel omgaan met die druk. "De druk is hoog, maar dat weet je", zegt Booij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Booij: "Zeker bij dameshockey is helaas de concurrentie gering. Maar dat neemt niet weg dat je zomaar wint. En dat ook andere teams boven zichzelf uit kunnen stijgen. Winnen is nooit een wiskundige formule, je moet er keihard voor werken. Het zou gek zijn als Nederland geen hoge ogen gooit. Het zou zelfs gek zijn als ze geen goud winnen. Ze voelen die druk en zijn zich daarvan bewust, maar ik denk ook dat ze daarmee om kunnen gaan want het is gewoon een fantastisch team."

Nederlandse hockeyvrouwen zijn 'een fantastisch team'

Zelf maakte Booij drie keer de Olympische Spelen mee als onderdeel van dat fantastische team. Van de eerste keer een bronzen medaille, naar een zilveren medaille, eindigde ze haar derde en laatste Spelen als aanvoerder met een gouden plak. Pas de derde keer op de Spelen wist Booij de balans te hebben van het genieten van de grootsheid van het toernooi, en tegelijkertijd de focus te houden op het bereiken van het doel. "En dan is het prachtig. Want het is ook geweldig, wat je allemaal ziet, de mensen die je leert kennen."

Iemand die nu onderdeel is van het Nederlandse hockeyteam is Laura Nunnink. Zij speelt (net als Booij destijds) bij Den Bosch en gaat voor de tweede keer naar de Olympische Spelen. Volgens Booij is Nunnink een 'stille kracht' in het team die 'vaak aan de basis van aanvallen staat'. Kortom: "Ze is heel waardevol voor het team", aldus Booij.

De Onbekende Olympiër

Het is dé droom van iedere topsporter: deelnemen aan de Olympische Spelen. En, hoewel alle ogen gericht zijn op nieuwe baanbrekende wereldrecords, staan ze er gelukkig niet alleen voor. Wie zijn de mensen die onze sporters in Parijs gaan helpen hun ultieme doel te bereiken? Wie zijn de krachten achter de schermen? In de Onbekende Olympiër leren we er een aantal kennen.

Achter de schermen wordt ook heel hard gewerkt aan een zo goed mogelijke voorbereiding op de Olympische Spelen. Bij de hockeyvrouwen zien we daar Shaffy Cohen. Als data-analist bekijkt hij alle wedstrijden van zowel Nederland als de andere landen, en maakt zo de balans op.

Leren van de Nederlandse hockeyvrouwen

Cohen: "Uiteindelijk maak ik natuurlijk nooit écht het verschil. Zij staan op het veld en zij zijn degene die de bal er wel of niet inslaan. Maar je probeert wel echt te weten wat de tegenstander goed doet, welke spelers belangrijk zijn. Soms komt het wel eens voor dat je iets hebt bedacht, bij de corner bijvoorbeeld, en als hij er dan ingaat, dan ben je super blij."

Wat kunnen we van andere landen leren? Of: kunnen zij eigenlijk vooral wat van Nederland leren, en moeten ze naar ons kijken? "Ik hoop dat ze dat doen", aldus Cohen.

Check hieronder de hele aflevering van De Onbekende Olympiër met Shaffy!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie