Anky van Grunsven wist dat Bonfire ook voelde dat ze goud wonnen op de Spelen
- Nieuws
- Anky van Grunsven wist dat Bonfire ook voelde dat ze goud wonnen op de Spelen
Als je in één zin de woorden 'Olympische Spelen' en 'paardensport' ziet, dan volgt al gauw daarna de naam van Anky van Grunsven. Door haar zat Nederland tijdens de dressuur op de Spelen aan de buis gekluisterd. Maar: de paardensport is veel meer dan alleen dressuur, denk bijvoorbeeld aan eventing. Wat dat is en waarom we moeten uitkijken naar ruiter Sanne de Jong: dat hoor je in een nieuwe aflevering van de serie De Onbekende Olympiër in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Voor dressuuramazone Anky van Grunsven is eventing te eng: het crossen door velden, bossen en waterplassen is niet aan haar besteed. Voor wie het wel de lust van haar leven is, is Sanne de Jong. Met een moeder die ook aan eventing deed, en een vader die parcoursbouwer is in de sport, kunnen we wel stellen dat de paardensport in haar bloed zit. De jonge, talentvolle amazone debuteert in Parijs.
Gouden herinnering Anky van Grunsven
Anky van Grunsven debuteerde op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. Dat was de start van een reeks van zeven deelnames aan de Spelen, en van negen medailles. Hiermee is zij de meest gedecoreerde olympiër in de ruitersport. Haar allereerste deelname weet ze nog goed: "Het was een lange periode en ook voor de paarden een lange reis. "Stressvol was het ook, maar het voordeel is dat als je het nog nooit hebt meegemaakt, dat je wel ziet wat er op je afkomt."
Het is natuurlijk niet alsof Van Grunsven elke dag haar medailles afstoft, maar in een Olympisch jaar denkt ze wel extra aan haar eigen ervaringen op de Spelen. "Dan blijft het natuurlijk wel super bijzonder, zeker omdat ik drie keer op rij goud won. Voor mij, als ik erover nadenk, vind ik het ook nog steeds bizar."
Anky en Bonfire
Op de vraag of ze dacht dat haar paard het ook voelde dat ze hadden gewonnen, zegt Van Grunsven dat Bonfire op de Spelen in Sidney het misschien wel merkte. "Toen kwamen de punten, dan zit je natuurlijk zelf ook hoog in de emotie, en toen ging hij hinniken. En ja, als hij dat nou elke week zou doen, zou je denken, 'gaat 'ie weer'. Maar, dat is iets dat hij nooit, maar dan ook nooit deed. Dus, toen dacht ik, hij gaat mee in het gevoel. (...) Dat was een bijzonder moment."
De Onbekende Olympiër
Het is dé droom van iedere topsporter: deelnemen aan de Olympische Spelen. En, hoewel alle ogen gericht zijn op nieuwe baanbrekende wereldrecords, staan ze er gelukkig niet alleen voor. Wie zijn de mensen die onze sporters in Parijs gaan helpen hun ultieme doel te bereiken? Wie zijn de krachten achter de schermen? In de Onbekende Olympiër leren we er een aantal kennen.
Hoefsmid essentieel voor Olympische ruiters
Een ruiter en het paard vormen een hecht team. Zoals Van Grunsven en bijvoorbeeld Bonfire dat waren, geldt dat ook voor Sanne de Jong en haar paard Enjoy. Maar daar houdt het team niet op: ook de groom, de trainer en de hoefsmid zijn essentieel. De hoefsmid van Team NL is Kees Alblas. Volgens hem is hij het hardst nodig bij eventing: "Omdat je daar drie disciplines hebt, dus daar wordt veel gevraagd van de paarden. Een onderdeel ervan is de cross country. Daar kunnen paarden nog wel eens een hoefijzer verliezen, dus voor de eventing is het van belang dat er een smid meegaat die bij de finish er is om de ijzers terug te zetten, mocht het nodig zijn."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.