Sport
BNNVARA

Baanwielrenners vertrouwen blind op mechanieker Tim de Boer

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Baanwielrenners vertrouwen blind op mechanieker Tim de Boer

'Baanwielrennen' staat in één zin vaak met de woorden 'goud', 'winst' en 'Harrie Lavreysen'. Zo gek is dat niet als we naar zijn palmares kijken. Maar: er is een heel team aan baanwielrenners dat meedoet aan de Olympische Spelen in Parijs. En volgens negenvoudig wereldkampioen Kirsten Wild moeten we zeker onze ogen richten op Hetty van de Wouw. Dat zegt zij in De Nieuws BV.

"'Hetty raketty' gaat naar de Spelen. Dat is heel verdiend", zegt Wild. Het verhaal achter die bijnaam schuilt natuurlijk in de ongelofelijke snelheid van baanwielrenners. Niet voor niets dus dat de mechanieker van Team NL de sticker met die bijnaam ooit de fiets van Hetty plakte.

Hetty van de Wouw debuteert op de Spelen

Hetty van de Wouw maakt zich op voor haar eerste Olympische Spelen. Eerder dit jaar won zij op het EK brons op de keirin. Maar zoals zijzelf na de wedstrijd tegen NOS zegt: ze gaat voor goud. Een instelling die Van de Wouw elke wedstrijd vasthoudt, zegt mechanieker Tim de Boer: "Hetty rijdt altijd om te winnen. (...) Ik vind het heel goed dat ze rijdt om te winnen en niet om een medaille te pakken."

Voor De Boer wordt het al de vierde keer dat hij naar de Spelen gaat. Maar, wat doet een mechanieker eigenlijk? "De mechanieker is verantwoordelijk voor de fietsen, maar daar komt veel meer bij kijken. Ik moet zorgen dat alles op locatie komt (...) ik kijk mee met alle ontwikkelingen. Ik kijk naar andere landen en of we daar iets van kunnen kopiëren. Overleggen met de renners als ze dingen anders willen aan de fietsen. Alles afstellen, zorgen dat alles goed loopt: best wel breed eigenlijk", legt De Boer het zelf uit.

Video niet beschikbaar

De Onbekende Olympiër

Het is dé droom van iedere topsporter: deelnemen aan de Olympische Spelen. En, hoewel alle ogen gericht zijn op nieuwe baanbrekende wereldrecords, staan ze er gelukkig niet alleen voor. Wie zijn de mensen die onze sporters in Parijs gaan helpen hun ultieme doel te bereiken? Wie zijn de krachten achter de schermen? In de Onbekende Olympiër leren we er een aantal kennen.

Mechanieker Tim zorgt voor de fietsen

Niet alleen in de voorbereiding, ook in Parijs is De Boer belangrijk voor de baanwielrenners. "Tim is heel belangrijk", zegt oud-baanwielrenner Kirsten Wild. "Ik vertrouwde blind op Tim." Omdat Tim er is, kan in dit geval Hetty zich richten op haar debuut op de Spelen: "Omdat alles rondom de fiets wordt verzorgd, kun jij je focussen op jouw wedstrijd, de tactiek. Dat neemt een hele last weg."

Wil je nou zien hoe mechanieker Tim en andere krachten achter de schermen bijdragen aan de topprestatie van de Olympische sporters? Check dan de onderstaande video!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie