Sport
BNNVARA

Niels Esmeijer is de haas van langeafstandsloopster Anne Luijten: 'Door hem hoef ik alleen maar aan het rennen te denken'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Niels Esmeijer is de haas van langeafstandsloopster Anne Luijten: 'Door hem hoef ik alleen maar aan het rennen te denken'

Wie zijn de onmisbare krachten voor onze Olympiërs om hun ultieme doel te bereiken? Wij ontmoeten in ‘De Onbekende Olympiër' deze mensen: van hoefsmeden tot mechaniekers. Vandaag spreken wij Niels Esmeijer: de haas van langeafstandsloopster Anne Luijten. Die niet alleen achter haar staat, maar vooral voor haar rent.

De term 'haas' komt uit het hondenracen. Esmeijer: "Die honden rennen op de baan achter een lokaas aan, dat is een plastic haasje. Eigenlijk ben ik het lokaas van Anne." Maar hij is veel meer dan dat. "Mijn taak is dat Anne zo veel mogelijk energie kan inzetten in het hardlopen." Daarom checkt hij constant het meest efficiënte tempo en de tijden, maar ook hoe de route loopt, waar er versneld kan worden, en natuurlijk hoe het met Anne gaat. "Ik kijk elke 10 of 15 seconden even achterom."

Droom

“Een haas word je, door net niet goed genoeg te zijn voor de top. Ik kan best hard lopen, maar vergeleken bij de top van Nederland ben ik echt een pannenkoek", aldus Esmeijer. Door de krachten te bundelen is er juist een win-win ontstaan. "Het feit dat Anne naar de Spelen gaat, maakt mij super trots. Het is een droom die zij had, en ik diep vanbinnen ook, maar waarvan ik wist dat deze niet realistisch was. Via haar kan ik dat toch nog een beetje beleven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie