Politiek
KRO-NCRV

Biedt bondskanselier Merz het Europees leiderschap dat nu nodig is? 'Hij heeft de wil'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biedt bondskanselier Merz het Europees leiderschap dat nu nodig is? 'Hij heeft de wil'

Trump lijkt andere prioriteiten te hebben dan de bondgenootschap met de Europese Unie. Maar wie staat er vervolgens op als de grote leider van de EU? Zou het de onlangs gekozen Friedrich Merz kunnen zijn? "Hij heeft de wil om iets te doen", zegt journalist Annette Birschel bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Merz is de kakelverse bondskanselier van Duitsland en moet een flinke opgave klaarspelen, namelijk een regering vormen. Volgens Birschel gaat dat niet van een leien dakje, maar is het de voorspelling dat het voor Pasen zover is. Trumps verhoogde invoerheffingen hebben daar ook invloed op, omdat de Duitse economie daardoor hard geraakt wordt. "Mensen zeggen: we hebben nu een stabiele regering nodig voor Duitsland en de Duitse economie."

Uitdagingen

De druk op Merz is "ongelooflijk hoog", meent Birschel. "Hem wordt van alles verweten. Juist door zijn eigen achterban, politici en prominente politici in zijn christendemocratische partij, maar ook door kiezers. Die zeggen dat hij veel meer moet doen, ook voor het bedrijfsleven." Zo zouden de belastingen voor het bedrijfsleven en de energiekosten verlaagd moeten worden, maar ook meer aandacht moet zijn voor infrastructuur.

Quote

"Er zal een cultuuromslag moeten plaatsvinden"

Auto-industrie

Maar de nieuwe importheffingen voor de VS gooien roet in het eten. Duitsland is een auto-industrie-land en daar staan nu grote heffingen op. Merz wil de economie sterken en het land wapenen tegen die heffingen, meldt Birschel. De bondskanselier heeft in een speech ook aangegeven "stapje voor stapje" onafhankelijker te willen worden van de VS.

Trans-Atlantische samenwerking

Birschel heeft er een hard hoofd over of dat laatste ook echt van de grond zal komen. "Ik denk dat dat geen keuze is en dat dat inmiddels ook in Duitsland gezien wordt." De journalist denkt dat het "grote woorden" zijn. Bovendien was Merz altijd groot voorstander van de trans-Atlantische samenwerking en dit zou dus ook een "totale politieke wissel" zijn.

Vredesmacht

De Duitsers zien echter wel het belang van een sterk Europa in. Het lijkt erop dat Merz dat leiderschap samen met Frankrijk, en dus Macron, op zich wil nemen. Maar de bereidheid van Duitsers om een vredesmacht voor Oekraïne te steunen is klein. "We hebben geen keuze", stelt Birschel. "Er zal een cultuuromslag moeten plaatsvinden."

Merz heeft het volgens Birschel wel in zich om de leider van Europa te worden. "Hij heeft de wil om iets te doen. Merz weet dondersgoed: dit is mijn enige kans om echt geschiedenis te schrijven", aldus de journalist. "Wat hem parten kan spelen, is dat is hij zijn eigen grootste tegenstander kan zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie