Van 'never here Keir' tot sterke leider: kan Starmer opstaan als bruggenbouwer tussen EU en VS?
- Nieuws
- Van 'never here Keir' tot sterke leider: kan Starmer opstaan als bruggenbouwer tussen EU en VS?
De geopolitieke ontwikkelingen houden de boel op scherp. Europa moet een grotere macht gaan vormen en minder afhankelijk zijn van de Verenigde Staten, vindt Keir Starmer. Kan de Britse premier de bruggenbouwer zijn tussen Amerika en de EU? "Ik denk inderdaad dat dit zijn moment is", zegt Lia van Bekhoven, journalist en correspondent voor het Verenigd Koninkrijk, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Starmer is pas acht maanden premier van het Verenigd Koninkrijk, maar zijn imago is er eentje van een "saaie, behoorlijk kleurloze" politicus. Inmiddels is dat wat bijgetrokken door zijn standpunt rondom de weerbaarheid van de EU en diens verantwoordelijkheid tegenover Oekraïne. "Hij staat nu het internationale verkeer in Europa te regelen", meent Van Bekhoven.
Omslag
"Starmer is een strategisch diplomatiek denker en ook oprecht betrokken bij Oekraïne, waar het allemaal om begon. En ik denk inderdaad dat dit zijn moment is", gaat Van Bekhoven verder. De Britse premier staat er dan ook beter voor in de peilingen dan voor het "gedoe" met Trump en Europa. En dat terwijl hem eerst werd verweten vooral met de internationale politiek bezig te zijn en niet die van de Britten. De fameuze bijnaam 'never here Keir' heeft hij dus van zich afgeschud.
Coalition of the willing
Bovendien doet Starmer er alles aan om de VS aan de zijde van de EU te houden. Daarbij zette hij de 'Coalition of the willing' op om gezamenlijke steun voor Oekraïne door te zetten. Het is alleen nog wachten op resultaat. "Dit is niet iets wat je in een maand uit de grond stampt", erkent Van Bekhoven. "Maar er zijn weinig concrete aanwijzingen dat zo'n coalitie nu al echt een vuist kan maken."
Als het VK namelijk een leidinggevende rol wil vormen in zo'n Europese legercoalitie, "zouden ze niet ver komen", legt Van Bekhoven uit. "Van de Britse defensie moet je het echt niet hebben, die staat er vrij hopeloos voor." Uit een rapport van de Britse defensieminister blijkt namelijk dat het VK slechts een paar weken zou kunnen verdedigen.
'Hij wil Trump niet loslaten'
Groot-Brittannië is, net als Frankrijk, dan wel weer een kernmacht. In Europese context is het VK dus wel enigszins een grootmacht. Er zouden wel "tientallen miljarden" aan defensie-uitgaven bij moeten komen, benadrukt Van Bekhoven. Bovendien wil Starmer alleen Britse soldaten naar Oekraïne sturen als de VS rugdekking geeft. "Hij wil Amerika en Trump gewoon niet loslaten."
Britse economie
Starmer heeft ook een flinke karwei in het VK zelf. De economische situatie staat er namelijk niet goed voor. De geplande bezuinigingen om het defensiebudget te vetten, worden door de allerarmsten gefinancierd, meldt Van Bekhoven. "Dat is een groot probleem."
Starmer zette ook in op economische groei, maar die blijft tot nu toe uit. "Daarom zijn meer bezuinigingen nodig. Met als gevolg nóg meer armoede, nóg meer verdeeldheid. En dat is toch het laatste wat je van de Labour-regering en van iemand als hier staan wel verwacht."
Brexit
Op het politieke wereldtoneel doet Starmer het dus wel goed, ook bij president Trump. Volgens Van Bekhoven heeft dat veelal met Brexit te maken. "Trump heeft de EU afgeschreven, maar hij heeft een zwakke plek voor Groot-Britannië." Daarom heeft het VK dus ook nog niet te maken gehad met Trumps tariefverhogingen. Bovendien is Trump "helemaal dol" op de Britse royals, wat Starmer ook nog een streepje voor geeft.
Starmers steun voor Oekraïne en Zelensky uit hij ook naar Trump. "Trump neemt Starmer serieus, want Starmer is niet pretentieus. Hij is heel zakelijk, vrij direct en niet ideologisch. Daar hebben ze het ook niet over", aldus Van Bekhoven. Starmer zou zich bij Trump vooral richten op de deals die wel gesloten kunnen worden. "De lastige dingen laten ze zoveel mogelijk liggen."
Macron
Van Bekhoven weet echter niet of Starmer de gedoodverfde Europese leider zal worden. "Hij komt met initiatieven en iedereen haakt daarop in, je kunt niet anders concluderen dan dat ze het hem op zijn minst serieus nemen. Maar de verhouding van Trump met Macron is ook goed en heeft een heel andere stijl, Macron is opzichtiger", meent Van Bekhoven.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!