Economie
NOS

De importheffingen van Trump op alle producten uit de EU hebben ook negatieve gevolgen voor VS

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De importheffingen van Trump op alle producten uit de EU hebben ook negatieve gevolgen voor VS

In de 'Liberation Day'-toespraak kondigde Donald Trump gisteravond 20 procent importheffingen aan op alle producten uit de Europese Unie. Bert Colijn, hoofdeconoom Nederland bij ING, licht de gevolgen van deze heffing toe: "Het kan zeker flinke impact hebben."

Video niet beschikbaar

Colijns eerste reactie op de importheffingen is: "Die zijn heel stevig." Er is direct al een negatieve reactie te zien op de beurs, de koersen gaan flink naar beneden. De 20 procent valt wel nog binnen de marges die verwacht werden door experts. Desalniettemin, gaan de importheffingen negatieve impact hebben voor onze economie, licht de Hoofdeconoom van ING toe.

Wederkerigheid

"Wij exporteren naar de Verenigde Staten en dat gaan we minder doen doordat die barrières opgeworpen worden. Voor Amerikanen wordt het duurder om onze producten te kopen." Trump schiet zichzelf met deze heffingen in de voet, zegt Colijn. "Dit gaat alles ook duurder maken voor de Amerikanen. Neem een IPhone, die wordt in China gemaakt voor zo'n 450 dollar. Met die heffingen zit je al aan meer dan 100 dollar aan importheffingen puur doordat het daar geproduceerd wordt." Trump spreekt van het 'gelijktrekken' van de tarieven. "Het zijn wederkerige tarieven zei hij, 'Wij gaan invoeren wat anderen ook doen, maar dan op een aardige manier', maar dat klopt niet." Hij heeft allerlei zaken op één hoop gegooid, zegt Colijn, zoals de valutamanipulatie. Hij rekent voor de EU ook bijvoorbeeld de btw mee, een belasting die geldt op alle producten, niet alleen Amerikaanse. Donald Trump vindt dat de handelsbalans niet goed is en suggereert dat iedereen alleen maar van de Verenigde Staten profiteert. Maar uit deze video blijkt dat die balans niet verstoord is. Er is alleen een Amerikaans handelstekort op goederen (158 miljard euro). Andersom is er een Amerikaans handelsoverschot (108 miljard euro) op diensten en zaken. De Amerikanen verdienen dus aan Europa als het gaat om diensten en zaken.

Effect

"Als de heffing een jaar standhoudt, dan gaat het om 0,3% van ons BBP. Dat klinkt niet heel groot en op zich valt het ook nog wel mee, omdat het op korte termijn ook best lastig voor Amerikanen om hun producten ergens anders vandaan te halen. Maar het is duidelijk de bedoeling van Trump dat er in de Verenigde Staten geproduceerd moet worden", aldus Colijn. Het is nog niet bekend hoe de Europese Unie gaat reageren op de heffingen, maar EU-commissievoorzitter Von der Leyen noemt het een "grote klap voor de wereldeconomie." Colijn: "Het is heel lastig te gaan zeggen 'We gaan terugslaan', want zoals ik juist heb geschetst, schiet je je eigen consument in de voet. Het is belangrijk om gericht te kijken naar industrieën in de VS die je hier een beetje pijn mee doet en dat je dat je de Europese consument daarmee kan ontzien."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie