Politiek
KRO-NCRV

De Nationale Jeugdstrategie: 'Hier hebben we allemaal wat aan'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Nationale Jeugdstrategie: 'Hier hebben we allemaal wat aan'

Jongeren zijn steeds vaker politiek en maatschappelijk betrokken, dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Mensen tussen de 18 en 25 lopen vaker mee in een protestmars, schrijven een politicus aan of zijn op een andere manier actief. Met die insteek werd de Nationale Jeugdstrategie opgericht. Lotte Prins (19) is de jongste voorzitter ooit van de Nationale Jeugdraad en deelt haar verhaal bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Als voorzitter heeft Prins er meer dan een fulltime baan aan om de om de stem van jongeren onder de aandacht te brengen. Op haar negentiende heeft de voorzitter al menig functie, met een activistisch tintje, bekleed. Het zich in willen zetten voor de maatschappij begon al op een jonge leeftijd.

Jong geleerd

"Als Kind had ik wel het gevoel dat alles wel eerlijk was, ook wanneer je je er niet mee bemoeide. Totdat Trump de verkiezingen won in 2016." Prins was destijds 11 jaar en heeft sindsdien het gevoel dat bemoeienis toch nodig is.

Vechtersmentaliteit

Ismaïl Sarti zei afgelopen week tegen Trouw: "De jeugd heeft politieke energie, meer dan ooit. Deze generatie wil tegen problemen vechten." Prins herkent zich in deze vechtersmentaliteit. "We moeten er met elkaar voor gaan."

Jeugdstrategie

Afgelopen mei werd de Jeugdstrategie uitgerold. Het is een samenwerking tussen jongeren en beleidsmakers. "Samen met jongeren gaan we de komende maanden tien thema's bepalen", legt Prins uit. Per thema wordt uitgevraagd wat er zou moeten gebeuren en daar komen doelen uit. "Zo'n doel kan zijn om mee te kijken met bepaalde wetgevingen, maar ook dat er meer geld voor een fonds moet komen."

Dat laatste werd recent in Duitsland gedaan door de Duitse Jeugdraad. In andere landen is het al veel meer de norm dat jongeren meepraten in beslissingen. "In België hebben ze een ministerie van Jeugd en Europees gezien doen ze dit ook al, dus er zijn een boel voorbeelden om naar te kijken."

Prins vertelt dat het idee voor de Jeugdstrategie voort is gekomen vanuit het SER-jongerenplatform. Waarom er niet eerder een Nationale Jeugdstrategie is ontwikkeld in ons land, ligt volgens Prins mogelijk bij het feit dat het niet eerder aan is gedragen. "Toen het eenmaal als motie in de Tweede Kamer kwam is het plan unaniem aangenomen, dus misschien moest het gewoon een idee zijn dat eerder kwam."

Belangen

"We hebben hier allemaal wat aan", zegt Eveline Crone hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie. Crone ondersteunt de stuurgroep van de jeugdraad. "Jonge mensen tussen de 16 en 24 hebben een fundamentele behoefte om bij te dragen, de samenleving te vernieuwen en hun stem te laten horen."

Het is volgens Crone niet alleen goed voor de samenleving wanneer we deze informatie van jongeren ophalen, maar ook voor de jongeren zelf. "Het blijkt namelijk dat het je kracht geeft als je het gevoel hebt dat je gezien, gehoord en gerespecteerd wordt", zegt Crone. "Dat is goed voor je mentale welzijn. Dus het mes snijdt aan twee kanten."

Geslaagd?

Wanneer de Nationale Jeugdstrategie geslaagd is? "Als het betekenisvol wordt geïmplementeerd, we er daadwerkelijk iets mee doen en we het blijven terugkoppelen", zegt Prins. "Het zou zo zonde zijn als dit straks ergens in een la belandt. En het 'leuk is dat we het gedaan hebben'. Ik denk dat daarbij hoort dat we het ook echt samen doen. Met zo vele jongeren én beleidsmakers."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie