Veel problemen in steden als Zoetermeer, Nieuwegein en Capelle aan den IJssel
- Nieuws
- Veel problemen in steden als Zoetermeer, Nieuwegein en Capelle aan den IJssel
Zoetermeer, Almere, Capelle aan den IJssel en Nieuwegein zijn voorbeelden van 'groeikernen': plaatsen in de buurt van grote steden, gebouwd in de jaren '60 omdat veel steden te vol werden. Uit onderzoek blijkt dat dit soort plaatsen veel last hebben van armoede, verloedering, jeugdcriminaliteit en dat de mensen die er wonen zich niet verbonden voelen met elkaar. Nieuws en Co sprak hierover met Josse de Voogd, geografisch onderzoeker.
Video niet beschikbaar
Problemen in deze steden
“In eerste instantie zie je dat mensen met hogere inkomens naar groeikernen trekken, maar in de loop van de tijd verandert dat naar mensen met lagere inkomens”, vertelt Voogd. Er is sprake van doorstroom: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar Almere, zie je bij de nieuwe wijken dat mensen met hogere inkomens de wijk verlaten en de wijk weer gevuld wordt door mensen met lagere inkomens, die uit de grote stad verhuizen naar zo’n ringgemeente.”
In de oudere wijken van deze groeikernen ontstaan vaak problemen: deze wijken verloederen, vergrijzen en worden armer. Waar er geen plek is voor uitbreiding, vallen problemen eerder op omdat het directer terug te zien is in de cijfers, stelt Voogd. Ook is er vaak maar één OV-verbinding richting een grote stad: “Al gauw zijn er ontbrekende netwerken. Vanaf Zoetermeer kan je wel naar Den Haag, maar naar Leiden is het alweer een stuk ingewikkelder.”
Jeugdcriminaliteit
Volgens de Voogd is het van belang “Iets niet alleen maar mooi aan te leggen als je het bouwt, maar erin te blijven investeren”. Hij vervolgt: “En ervoor te zorgen dat er in de huidige wijken woningen worden toegevoegd, waardoor mensen met meer welvaart er ook blijven en oudere mensen die graag in de wijk willen blijven, kunnen doorschuiven naar appartementen, het liefst in de eigen buurt.”
Jeugdcriminaliteit komt veel voor in groeikernen. Verslaggever Marc-Robin Visscher ging naar Capelle aan den IJssel en nam poolshoogte. Bij een ‘hotspot’, een plek waar jongeren rondhangen en al dan niet overlast veroorzaken, sprak Visscher met Corinne Koers, stadsmarinier van Capelle aan den IJssel. Koers vertelt dat jongeren online en op hotspots worden geronseld om criminele dingen te doen. Ze worden soms zelfs afgeperst of bedreigd, bijvoorbeeld om drugs ‘uit te halen’ in de haven van Rotterdam. Ook zijn er jongeren die zichzelf online aanbieden voor dit soort klussen.
Hou je cirkel schoon
“We zitten nu op een glijdende schaal, van wat we gewoon vinden”, stelt Koers. Bij veel jongeren zijn ingegroeide mechanismen ontstaan: ze wenden hun ogen af als ze langslopen bij mensen die ze niet vertrouwen, houden in de gaten waar camera’s hangen en weten dat wanneer mensen vragen of je ‘iets bij je hebt’, dat soms een poging is tot beroving, vervolgt Koers. Een van de tips die ze vaak deelt is: “Hou je vriendencirkel schoon”.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.