Podcast
EO

'Jongeren van nu hebben het veel zwaarder dan jongeren van vroeger'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jongeren van nu hebben het veel zwaarder dan jongeren van vroeger'

Filosoof en essayist Menno de Bree schreef onlangs dat de generatie Z – de twintigers van nu – de eerste generatie is die écht is opgegroeid zonder God. En dit heeft gevolgen, zegt hij in De Ongelooflijke Podcast. "Er zijn geen zekerheden meer."

“Als ik de huidige generatie vergelijk met mijn eigen jeugd, dan merk ik echt dat ze het moeilijker hebben. Mijn generatie had nog meer zekerheden om op terug te vallen. Er zijn nu eigenlijk geen zekerheden meer”, vindt hij.

#212 - De impact van 'de dood van God' op onze samenleving en met name jongeren (met Menno de Bree en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Een voorbeeld daarvan zijn relaties, denkt De Bree. "Ik hoorde van mijn studenten bijvoorbeeld dat ze tien woorden hebben voor 'een relatie hebben'. Je hebt een scharrel, een kwarrel (kwaliteitsscharrel, red.), een prela (pre-relatie, red.). Ze zijn allemaal bedoeld om te zeggen dat je een relatie hebt, maar eigenlijk ook weer niet. Ze willen wel een relatie, maar zich niet vastpinnen op één persoon. Want dan zit ik vast en kan ik niet meer iemand anders zijn", vertelt hij.

Jongeren hebben veel meer te kiezen tegenwoordig. Dat is fijn, maar ook zwaar. "Je bent tegenwoordig wat je kiest. Zowel het lukken als het falen worden beiden op jouw conto geschreven,” zegt hij. “Ik gebruik altijd deze vergelijking: ik heb vroeger veel met LEGO gespeeld. Dan kreeg je een doos met steentjes en daarbij zat een beschrijving. Iedereen komt ter wereld als doos steentjes. Vroeger hadden mensen zo’n beschrijving, een voorbeeld. Je deed gewoon wat je ouders deden. Nu kom je ter wereld als steentjes zonder boekje. Je bent niet alleen de bouwer, maar ook de architect. Dit legt, denk ik, ten grondslag aan de angst voor commitment."

God is dood

De Bree koppelt deze onzekerheid aan ‘de dood van God’, een concept van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Volgens De Bree is de generatie Z de eerste generatie die doordrongen is van deze waarheid. "Er is geen autoriteit meer die ons zegt hoe het moet", vertelt hij.

De Bree is zelf geboren in 1974 en daarom een lid van de 'generatie X'. Hij is zelf ook niet gelovig, maar hij merkt wel dat zijn jeugd – en die van vele generatiegenoten – doordesemt was van christelijke beginselen. "Ik was als jongere cultureel nog christelijk. Je leert te vertrouwen dat alles wel goedkomt: stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw. Het komt allemaal wel goed en er is een Vader die over je waakt." Dit wereldbeeld heeft de generatie Z niet meer.

Ster advertentie
Ster advertentie