Jongeren in China fietsen ‘s nachts lange afstanden voor dumplings
- Nieuws
- Jongeren in China fietsen ‘s nachts lange afstanden voor dumplings
In China fietsen duizenden jongeren 's nachts van de ene stad naar de andere, enkel om dumplings te eten. Ze leggen een tocht van ongeveer 50 kilometer af. Wat begon met een paar studenten, is uitgegroeid tot een heuse trend. Sinoloog Manya Koetse vertelt in NOS Met het Oog op Morgen dat inmiddels zo’n honderdduizend jongeren de afgelopen dagen van Zhengzhou naar Kaifeng, een historische stad, zijn gefietst. De rit duurt zo'n vier uur en is uitgegroeid tot een fenomeen. "Wat begon met een klein groepje studenten, is nu een massabeweging geworden", aldus Koetse. Volgens haar zoeken deze jongeren avontuur, spanning en vooral gezamenlijke ervaringen.
Video niet beschikbaar
Koetse vermoedt dat deze beweging ook een marketingdoel dient voor Kaifeng. In de nasleep van de pandemie is de concurrentie tussen Chinese steden om toeristen aan te trekken groot, vooral omdat de economie onder druk staat. "Een populaire toeristische bestemming worden betekent geld in het laatje", legt Koetse uit. Vaak spelen sociale media, jongeren en lokale lekkernijen een grote rol in dergelijke campagnes.
Streng optreden
De fietstochten krijgen echter niet alleen maar positieve aandacht. Jongeren fietsen soms met Chinese vlaggen en spandoeken met leuzen zoals 'Wij gaan voor vrijheid'. De autoriteiten zijn op hun hoede; ze vrezen dat een klein incident in zo'n grote groep al tot escalatie kan leiden. Onlangs werd bijvoorbeeld hard opgetreden tegen Halloweenvieringen in Shanghai, omdat er zorgen waren over grote, ongecontroleerde bijeenkomsten.
Het hoge werkloosheidscijfer onder jongeren speelt ook een rol. "De jongere generatie voelt een enorme druk", zegt Koetse. Ze worden verwacht te werken, maar er zijn nauwelijks banen. Ze moeten voor hun vergrijzende ouders zorgen, maar ook zelf kinderen krijgen. Hierdoor ontstaat de drang om tegen traditionele verwachtingen in te gaan en plezier te zoeken – soms met een vleugje protest.
Hard optreden
De autoriteiten proberen het fenomeen in te dammen. Fietspaden worden afgesloten en deelfietsen worden automatisch vergrendeld zodra jongeren bepaalde zones binnengaan. Toch blijven de jongeren volhouden. "Dan gaan ze maar te voet; je houdt ze niet tegen", aldus Koetse.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.