Politiek
EO

Jongeren worden conservatiever: 'Ze zetten zich af tegen de heersende moraal'

foto: Adobe Firefly
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren worden conservatiever: 'Ze zetten zich af tegen de heersende moraal'

'Wie jong is en niet links stemt, heeft geen hart', wordt wel eens gezegd, maar steeds meer jongeren hebben daar geen boodschap aan. Ze denken conservatiever dan vroeger. Waar komt dat door? "Jongeren willen gewoon realistisch beleid", zeggen twee conservatieve jongeren in Dit is de dag.

Jongeren lijken steeds conservatiever te worden: hoe kan dat? (21 augustus 2024) - Dit is de Dag

Sonny Spek (26), die namens zijn partij DURF wethouder is in Katwijk, ziet zichzelf als ‘behoudend’. Hij merkt in zijn omgeving dat veel jongeren conservatiever worden. "Ik denk dat daar ook een aantal redenen voor zijn. Ik noem mezelf onderdeel van de 9/11-generatie. Sinds 11 september hebben onderwerpen als identiteit, migratie, veiligheid en de strijd tegen terrorisme een grote stempel gedrukt om op het publieke debat. Mensen die daarin opgroeien, worden daardoor gevormd."

Rechtse partijen, zoals bijvoorbeeld de PVV en de VVD, hebben een uitgesproken mening over deze onderwerpen en dat maakt ze aantrekkelijk, denkt Spek. Zelf was hij een tijdje lid van Forum voor Democratie, maar besloot daar toch weer weg te gaan.

Alexander Hendriks (28), die meeschreef aan het partijprogramma van de BBB herkent het, maar denkt dat veel jongeren zich ook gewoon zorgen maken over hun toekomst. "De vooruitzichten zijn gewoon slecht. Een huis kopen is heel lastig, starten op de arbeidsmarkt is heel lastig. Dan kijk je om je heen en zoek je naar een wereldbeeld dat wil focussen op belangrijke zaken en niet op afleidingen. Dan kom je bij een wat behoudendere instelling", denkt hij.

Jongeren zijn, volgens Hendriks, niet altijd uitgesproken conservatief, maar ze willen gewoon realistisch beleid. "Het belangrijkste aan een huis is dat je erin kunt wonen, niet dat het aan een bepaald energielabel voldoet."

Tegen heersend narratief

Spek denkt dat jongeren zich vaak afzetten tegen het heersende narratief. "Als je kijkt naar migratie, dan zeggen veel partijen dat je daar eigenlijk niet zoveel tegen kunt doen. Het overkomt ons, zeggen ze. Als politieke partijen daar tegenin gaan, is dat aantrekkelijk", denkt hij.

Overigens denkt Spek dat sommige jongeren juist linksaf slaan om zich af te zetten. Hij ziet milieuactivisme en 'woke'-activisme als voorbeelden. Dat laatste levert ook weer conservatisme op, denkt hij: "Als we het hebben over LGBTI-acceptatie, dan vind ik dat zelf erg belangrijk. Maar de laatste jaren komt ineens een debat op rondom gender, een relatief nieuw onderwerp en daardoor zie je nu dat acceptatie weer afneemt, ook onder jongeren."

Ster advertentie
Ster advertentie