De modieuze woordenschat van de 'gen Z-stagiaire': 'Hi, besties!'
- Nieuws
- De modieuze woordenschat van de 'gen Z-stagiaire': 'Hi, besties!'
Een nieuwe online trend zijn filmpjes via social media waarbij oudere mensen, ook wel 'boomers' genoemd, het script van een gen Z-stagiare voordragen en zo een rondleiding geven op hun werkplek. Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, evalueert de moderne taal van de gen Z-stagiare bij De Taalstaat.
TS Ton den Boon2
De term 'gen Z-stagiare' maakte vorige week haar debuut in het NRC. Dit was naar aanleiding van Jeroen Pauws variant op de trend. Hij gaf met behulp van een door een gen z-stagiare geschreven script een rondleiding over de Bar Laat-redactie via Instagram.
Gen Z'ers
Een gen Z-stagiare is een stagiaire die tot een andere generatie behoort dan de oudere medewerkers van de organisatie en waarvan frisse ideeën worden verwacht en wiens taalgebruik als exotisch wordt ervaren, maar toch over wordt genomen door die 'boomers', legt Den Boon uit. Oftewel: een jongere die het hedendaagse digitale jargon tot in de puntjes beheerst.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Besties
Woorden als cringe, salty, besties, cappu en een biba of het maken van een brainfart vliegen je in de video's om de oren. Een 'cappu' is een cappuccino en een 'biba' een bitterbal. Wat 'cringe' is, is gênant en als iemand zich verspreekt, maakt hij een 'brainfart'.
De video's worden vaak begonnen met de aanhef 'Hi, besties'. Den Boon ziet dit als een vervanger voor 'beste kijker'. "Besties zijn iets wat millenials 'matties' noemden", zegt Van Boon. "Maar ik ben een boomer, dus misschien zit ik er helemaal naast", grapt de hoofdredacteur.
Beklijven
Het taalgebruik van de gen Z'er doet met name via TikTok de ronde. "Sommige woorden zullen ook in de omgang doordringen en beklijven", vertelt Den Boon. Velen zullen ook verdwijnen doordat ze zo modieus zijn. De hoofdrecateur vergelijkt het met de Turbotaal uit de jaren 80.
Wanneer het neerdaalt in de kranten, kan er wel van enig beklijven gesproken worden, legt Den Boon uit. Zo'n jongerenwoord als 'bestie' gooit volgens de hoofdredacteur hoge ogen wanneer het gaat over doordringen in de woordenschat.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.