Gezondheid
KRO-NCRV

Een kinderwens? 'Denk op tijd aan je vruchtbaarheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een kinderwens? 'Denk op tijd aan je vruchtbaarheid'

Een op de zes Nederlanders heeft last van vruchtbaarheidsproblemen. Volgens fertiliteitsarts Odine Aandewiel zou er veel meer voorlichting moeten zijn over dit soort problemen om latere teleurstelling te voorkomen. "We overschatten onze kennis over vruchtbaarheid", zegt Aandewiel bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De mensen die worden doorverwezen naar de afdeling van Aandewiel zijn mensen die het al een jaar lang niet lukt om zwanger te raken. "Er wordt dan gesproken over een vruchtbaarheidsprobleem." Aandewiel richtte de Stichting Vruchtbaarheid op, om meer mensen te informeren over vruchtbaarheid en de afname hiervan.

Procentuele afname

De fertiliteitsarts ziet in de tien jaar die zij werkzaam is een verschil in mensen die bij haar op de afdeling terechtkomen. Zij merkt dat stellen steeds later aan hun kinderwens beginnen. "Er is wel de globale kennis, dat men weet dat vruchtbaarheid afneemt. Al overschat men deze eigen kennis over de mate waarin deze afneemt", zegt de Aandewiel.

De arts vertelt dat vruchtbaarheid bij twintigers al begint af te nemen, vanaf dertig gaat dit nog harder en vanaf 35 nog wat harder. "Wanneer je 25 bent, ligt de vruchtbaarheidskans niet eens op 80 procent per maand. Op 40-jarige leeftijd is de kans op zwangerschap per maand nog maar 5 procent."

Vanuit de Spraakmakers-community komt het geluid dat mensen zich de voorlichting over vruchtbaarheid op de middelbare niet kunnen heugen. Aandewiel hoort dit bericht met regelmaat. "Er wordt ons dan met name geleerd hoe we een zwangerschap kunnen voorkomen en hoe je geen SOA krijgt." Ook merkt zij dat er bij veel huisartsen en verloskundigen nog een gemis in kennis ligt.

Huisje, boompje, beestje en dan pas kind?

"De situatie om een kind te krijgen moet ook maar net ernaar zijn, maar we willen ervoor zorgen dat mensen zich bewust zijn van de gevolgen van uitstellen." Aandewiel vertelt dat mensen vaak nog denken in de volgorde van eerst reizen of trouwen en dan kinderen krijgen, terwijl vruchtbaarheid snel afneemt.

De samenleving is erg veranderd ten opzichte vroeger, volgens de arts. Kennis is hierbij maar één van de redenen tot uitstellen. "Ook de woningmarkt en baankansen hebben daar invloed op. Daarnaast moet je maar net een juiste partner tegenkomen."Zo ziet Aandewiel meermaals mensen op haar afdeling die zeggen: "Als ik dit had geweten, had ik het anders gedaan." En dat is precies wat de arts met Stichting Vruchtbaarheid wil voorkomen. "Mensen denken vaak dat het met IVF alsnog wel makkelijk kan lukken, maar dat is vaak ook echt niet het geval", zegt Aandewiel.

Mannen betrekken

De arts ziet in de praktijk met regelmaat dat mannen nog wel even willen wachten met kinderen krijgen, met name door onwetendheid in hoeverre de vruchtbaarheid van de vrouw afneemt. "Daarom is het des te belangrijker de man hierbij te betrekken."

Aandewiel wil graag de overheid alarmeren over de kwestie. "Het is preventie en fertiliteitskosten lopen al snel hoog op." Daarnaast wil de arts benadrukken dat het niet de intentie is om mensen op te jagen, maar om juist ervoor te zorgen dat mensen de informatie meenemen in hun overwegingen om latere teleurstelling te voorkomen. "Denk daarom op tijd."

"Ik zie hoeveel verdriet een niet vervulde kinderwens iedere dag met zich meebrengt", zegt Aandewiel. "Daarom willen we een zo groot mogelijk publiek bereiken. Het mooiste zou zijn als we kunnen voorkomen dat je bij ons in de spreekkamer terechtkomt." Wanneer mensen vragen hebben over vruchtbaarheid verwijst de fertiliteitsarts hen graag door naar de website en de sinds kort opgerichte vruchtbaarheidstelefoon.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie