Achtergrond
KRO-NCRV

Voor een vruchtbaarheidstraject naar België: wat doen ze daar anders?

foto: Amr Taha
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor een vruchtbaarheidstraject naar België: wat doen ze daar anders?

Zwanger worden is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met medische hulp is er toch nog veel mogelijk, maar niet overal in Europa werkt de fertiliteitszorg hetzelfde. Daarom reizen sommige Nederlandse wensouders af naar België. Heb je meer kans op een baby in België? En wat doen ze daar anders dan hier?

Video niet beschikbaar

Precieze cijfers zijn er niet, maar verwacht wordt dat er jaarlijks een paar duizend Nederlandse wensouders naar België gaan voor een vruchtbaarheidstraject, zegt journalist Job de Vrieze bij Spraakmakers. Samen met zijn vrouw en medejournalist Zvenzdana Vukojević doken zij in het dossier van de fertiliteitszorg in België en Nederland en ze vonden een paar opmerkelijke verschillen.

Niet succesvoller

Job de Vrieze viel vooral het verschil op in denken. "In Nederland wordt gezegd dat alle losse stapjes volgens de wetenschappelijke standaard niet het verschil maken, terwijl in België wél gekeken wordt of elke behandeling die je doet verschil kan maken." Volgens de journalisten worden in België meer onderzoeken uitgevoerd om te achterhalen waarom het niet lukt om zwanger te worden. Maar uit onderzoek is niet vastgesteld dat al deze extra onderzoeken ook bijdragen aan een hogere kans om zwanger te worden.

Volgens De Vrieze is de vruchtbaarheidszorg in Nederland ook van hoog niveau, maar wanneer je niet in het standaardprotocol past en in Nederland uitbehandeld lijkt, gaan ze in België nog een stapje verder. "Dat heeft ook te maken met de medische cultuur en de financiering."

Verschil met Nederland

In Nederland worden maar drie IVF-pogingen vergoed en in België wel vijf. Er zijn ook landen die alle IVF-pogingen vergoeden. "Dat laat ook zien dat het een politieke keuze is hoever je daarin gaat", zegt De Vrieze.

Daarnaast gaat België een stapje verder in het aanbieden van behandelingen die nog niet 100 procent bewezen zijn. "In Nederland wordt een behandeling pas vergoed als iets bewezen is, maar volgens Vukojevic proberen ze in België ook onbewezen behandelingen, zodat mensen wellicht toch een kans hebben."

Hoever artsen kunnen en mogen gaan, verschilt dus per land. De Vrieze: "Iemand in mijn familie zei laatst opgelucht dat ze nét op tijd zwanger was, bij de derde IVF-poging. Toen dacht ik: ja, financieel is het dan op, maar dat betekent eigenlijk niet dat je helemaal geen kans meer maakt. Dat hebben we gewoon zo besloten."

Wil je meer weten over dit onderwerp? Vukojević en De Vrieze hebben er ook een podcast aan gewijd.

Spraakmakers

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie