Binnenland
MAX

Loiza Lamers denkt na over kinderwens: 'Alle opties zijn behoorlijk ingewikkeld'

foto: MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Loiza Lamers denkt na over kinderwens: 'Alle opties zijn behoorlijk ingewikkeld'

Loiza Lamers begon ooit als kapster, maar besloot zich op te geven voor de modellenwedstrijd Holland’s Next Top Model. Dit bleek haar grote doorbraak te zijn. Door haar openheid is ze uitgegroeid tot een boegbeeld voor transvrouwen. Vandaag schoof ze aan bij De Perstribune.

Video niet beschikbaar

Uiterlijk en modellenwereld

Hoe belangrijk is knap zijn voor Loiza? "Dat is iets waar iedereen anders over denkt, maar voor mij is mijn uiterlijk wel belangrijk." Toen ze net begon als model, hield ze haar taille heel nauwkeurig bij: "Dat begon toen ik mijn modellenwerk startte. Het was een vereiste. Als je naar het bureau ging, werd je gemeten om te controleren of je maten hetzelfde waren gebleven. Dat was de normale gang van zaken."

Hoe voelde dat voor haar? "Je zet je gedachten op nul en gaat gewoon door. Eigenlijk was het bizar, maar het hoorde er een beetje bij." Was er paniek als haar taille iets was gegroeid? "Ja, dan was er zeker paniek. Ik dronk veel water om ervoor te zorgen dat die ene centimeter weer weg was. Het hield me dag en nacht bezig."

'Kleding is nu mijn graadmeter'

Nu is ze daar veel relaxter over: "De wereld is een beetje veranderd, en ik ook. Ik ben nu vooral bezig met of mijn broek lekker zit en of ik blij ben met wat ik in de spiegel zie. Mijn kleding is mijn graadmeter, en dat is genoeg."

Quote

Mensen denken dat er veel opties zijn met een kinderwens, maar in werkelijkheid is het ontzettend ingewikkeld.

Loiza Lamers

Holland's Next Top Model

Tegenwoordig presenteert Loiza zelf Holland’s Next Top Model. "Het is spannend. Ik sta in een illuster rijtje met eerdere presentatoren, dus dat brengt wel druk met zich mee."

Loiza merkt dat het modellenwerk veranderd is. "Vroeger moest alles dunner en strakker." Is dat nog steeds zo? "Een vollere maat is nog steeds eerder uitzondering dan regel, maar er is nu veel meer diversiteit in de modewereld." En zijn er nu ook meer dikkere mensen? "Ja, zeker. We hebben nu ook wat vollere modellen. Vorig seizoen hebben we bewust diversiteit aangekaart, omdat dat echt belangrijk is voor ons. Dit seizoen doen we dat nog steeds."

Eenzaam

Loiza geeft aan dat de modellenwereld ook zwaar kan zijn. "De eenzaamheid is soms moeilijk. Je reist veel alleen. Als anderen gezellig thuis een verjaardag vieren, zit jij aan de andere kant van de wereld. Dat is ergens mooi, want het betekent dat je carrière goed loopt, maar het kan ook eenzaam zijn."

Topsport

Daarnaast moest ze streng op haar lichaam letten. "Wat mensen vaak vergeten, is dat het eigenlijk een soort topsport is. Als kickbokser doe je ook mee in een gewichtsklasse, dus je moet op je gewicht letten. Ik ga de modellenwereld niet goedpraten, maar... je kiest ervoor en je doet eraan mee."

Quote

Het wordt een ontdekkingsreis voor ons

Loiza Lamers over de kinderwens van haar en haar partner

Kinderwens en maatschappelijke programma’s

Lamers zou graag meer maatschappelijke programma’s maken, vertelt ze: "Er zijn wel dingen waar ik over nadenk. Bijvoorbeeld over mijn eigen kinderwens. Mensen denken altijd: er zijn zoveel opties als je een kinderwens hebt. Maar vertel eens welke opties er nu écht zijn. Er is een adoptiestop, draagmoederschap is ingewikkeld. Ga je een kind uit het buitenland halen? Amerika mag ook niet meer, en daar was draagmoederschap commercieel. Dat mag in Nederland niet, je mag er niet voor betalen. Het is allemaal heel ingewikkeld."

Is dit onderwerp actueel voor haar? "Ja, zeker nu ik een partner heb en ga trouwen. We hebben het er weleens over, en dan besef ik dat het voor ons best actueel is." Ziet ze op dit moment een optie voor zichzelf? "Dat moeten we gaan ontdekken. Dat wordt een ontdekkingsreis voor ons, en we zijn er al een klein beetje mee bezig."

Zou dit onderwerp geschikt zijn voor een eigen tv-programma? "Dat lijkt me heel mooi. Het is een ingewikkeld onderwerp dat we snel vergeten, maar het is heel actueel, zeker door de adoptiestop in Nederland."

De Perstribune

In De Perstribune ontvangt Margreet Reijntjes elke week prominente gasten uit de wereld van de media en sport. Zij bespreken actuele én persoonlijke zaken. Verder duidt Ron Vergouwen wekelijks opvallende mediazaken uit het heden en verleden.

Iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 op NPO Radio 1: De Perstribune - en daarna in je favoriete podcast-app!

Ster advertentie
Ster advertentie