Binnenland
NOSNTR

Petitie borstkankeronderzoek aangeboden: 'Laat vrouwen niet in onwetendheid'

foto: Vincent van Rijnfoto: Vincent van Rijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Petitie borstkankeronderzoek aangeboden: 'Laat vrouwen niet in onwetendheid'

Bij vrouwen met dicht borstweefsel is op röntgenfoto's niet goed te zien of zij een tumor hebben, maar daar worden zij niet over ingelicht. Daarom vragen zij in een petitie, die meer dan 34.000 keer is ondertekend, om de mogelijkheid tumoren vroegtijdig op te kunnen sporen met een MRI-scan. Vandaag werd de petitie overhandigd aan Tweede Kamerleden.

Video niet beschikbaar

'Bied vrouwen met zeer dicht borstweefsel aanvullend onderzoek aan', is de boodschap op een groot roze bord dat de indieners van de petitie bij zich dragen. Borstkankerpatiënt Ineke van den Heuvel is een van de ondertekenaars. Zij deed jarenlang mee aan bevolkingsonderzoeken, maar in de uitslagen stond steeds dat er geen borstkanker was aangetroffen. "Een paar maanden later werd ik voor de zekerheid toch doorgestuurd via de huisarts, en bleek het helemaal fout te zijn", vertelt ze.

Dicht borstweefsel

Van den Heuvel dient meteen een klacht in bij het bevolkingsonderzoek en mocht langskomen in Den Haag. "Daar hingen al mijn foto's, helemaal wit." De radioloog vertelde haar dat ze dicht borstweefsel heeft en het moeilijk is om daar tekenen van borstkanker in te vinden, "want dicht borstweefsel is wit en een tumor is ook wit." Toen ze vroeg waarom ze dit niet wist, antwoordde de radioloog dat die daar geen inlichtingen over mag geven. "Dat sloeg in als een blikseminslag bij heldere hemel", aldus Van den Heuvel.

Omdat het niet goed te zien is, worden vrouwen dus in het onwetende gelaten. Ook Christina Guerrero Paez, van de Borstkankervereniging Nederland, vindt dat dit moet veranderen. Eigenlijk zou je te horen moeten krijgen dat je dicht borstweefsel hebt en daarom op de mammografie minder goed zichtbaar is of er een tumor is", vindt zij. "En dat ze je daarom graag een aanvullend onderzoek aanbieden."

Ongerust

Volgens de Gezondheidsraad is het belastend om deze informatie met vrouwen te delen. Het zou vrouwen ongerust maken, stress opleveren en ze zouden een MRI-scan moeten ondergaan om wel uitsluitsel te kunnen geven over of er sprake is van borstkanker. Volgens Guerrero Paez moet die keuze bij vrouwen zelf neergelegd worden: "Ga in gesprek, leg de voor- en nadelen van een MRI-scan uit en laat iemand zelf een weloverwogen keuze maken."

Een ander argument van de Gezondheidsraad is dat er momenteel nog een ander onderzoek gaande is naar het identificeren van tumoren. Vrouwen zouden dan mogelijk geen MRI-scan hoeven ondergaan. Toch is dat voor Guerrero Paez geen reden om te wachten met deze actie. "Dat is een studie waar we ook aan meedoen, maar die studie loopt al 6 jaar en duurt nog 6 jaar. In de tussentijd: laat die vrouwen niet onwetendheid."

Guerrero Paez hoopt dat de petitie leidt tot serieuze gesprekken in de Tweede Kamer. "En dat ze de staatssecretaris uitdagen om het beleid op zeer korte termijn aan te passen." De verantwoordelijke staatssecretaris Karremans was zelf niet aanwezig, maar heeft laten weten in gesprek te gaan met de Gezondheidsraad, de Borstkankervereniging en radiologen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie