Binnenland
NOS

Hoe komt het dat prostaatkanker steeds meer voorkomt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe komt het dat prostaatkanker steeds meer voorkomt?

Steeds meer mensen krijgen de diagnose kanker. Het afgelopen jaar ging het om 130.000 mensen, 3.000 meer dan het jaar ervoor. Met name het aantal prostaatkankerdiagnoses nam toe. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Harm van Melick, uroloog bij het St. Antonius Ziekenhuis.

Video niet beschikbaar

In 2024 is bij 15.000 mensen de diagnose prostaatkanker vastgesteld. "Het is flink toegenomen, in twintig jaar tijd zijn deze cijfers verdubbeld", vertelt Van Melick. Dat komt vooral doordat de bevolking groeit en steeds ouder wordt. "Ook zijn er meer mannen die onderzoek laten doen naar prostaatkanker", stelt Van Melick.

Plasklachten vaak geen prostaatkanker

"De meeste mannen die prostaatkanker hebben merken er niets van. Het geeft pas symptomen als het in een ver stadium is en is uitgezaaid", vertelt de uroloog.

"Veel mannen hebben plasklachten, maar die worden bijna nooit veroorzaakt door prostaatkanker. Het is een natuurlijk proces, dat de prostaat langzaam groeit. Dat gebeurt het hele leven en dat veroorzaakt deze plasklachten", zegt hij.

Bevolkingsonderzoek

"Het begint vaak met een bloedtest, het PSA (prostaatspecifiek antigeen) is verhoogd en als dat zo is, doet het ziekenhuis verder onderzoek", vertelt de uroloog over prostaatkanker. De levensverwachting is vervolgens sterk afhankelijk van het soort dat gevonden wordt. "Over het algemeen zijn de verwachtingen heel redelijk", zegt de arts. "Na tien jaar is nog 80 procent van de mannen in leven, dat is een relatief hoog cijfer". De arts vervolgt: "Het blijft heel variabel, de verschillen tussen de milde en ernstige vormen zijn groot."

Nergens in de wereld is er nu een bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker. "Het is belangrijk dat we goed kijken of dat haalbaar en zinvol is, met de moderne diagnostiek en het personeel en de capaciteit die we hebben", stelt de uroloog. "De tijd is er wel rijp voor en in Europees verband zijn er onderzoeken gestart naar of het mogelijk is", sluit hij af.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie