Economie
EO

Let op: het is nú het moment om een vast energiecontract af te sluiten

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Let op: het is nú het moment om een vast energiecontract af te sluiten

Op 1 januari loopt het prijsplafond af, dus dit is hét moment om een vast energiecontract af te sluiten. "Het is gek om dit te zeggen op één van de warmste dagen van het jaar, maar je moet nu je energiecontract winterklaar maken", zegt energiekenner Ben Woldring in Geld of je leven. Veel mensen gingen al naar vast: hadden in maart nog 5,1 miljoen Nederlanders een variabel contract, nu zijn dat er nog maar 4,4 miljoen.

Ben Woldring in Geld of je leven

Video niet beschikbaar

Het prijsplafond, dat was bedoeld om consumenten te beschermen tegen hoge energierekeningen, hield in dat consumenten voor gas maximaal 1,45 per kuub betaalden en voor stroom 40 cent per kilowattuur (kWh). Wolding, die met zijn website Gaslicht.com de energieprijzen scherp in de gaten houdt, ziet dat de laagste energiecontracten nu al ruim onder de prijzen van het prijsplafond liggen.

Onder het prijsplafond

"Het goedkoopste één-jaar-vast-pakket staat nu op 30 cent per kWh en gas kun je voor een jaar vastzetten voor 1,26. Dat is beiden lager dan het bedrag wat de overheid had vastgelegd", aldus Woldring. Op zijn website ziet hij dat vooral vaste contracten voor een jaar erg populair zijn.

Waarschijnlijk worden de prijzen in de winter weer hoger dan nu, zegt Woldring: "Je ziet dat de markt verwacht dat de prijs deze winter 60% duurder wordt dan in oktober." Dit is een flinke verhoging, maar het is een schijntje vergeleken met de prijzen van vorig jaar. "Vorige zomer was het echt het tienvoudige van wat het nu is", stelt hij.

Variabel

Overigens is een jaar vastleggen niet het enige wat een consument kan doen: variabele contracten bestaan ook nog steeds. De afgelopen jaren was echter goed zichtbaar dat dat kan leiden tot hoge kosten voor consumenten. Daaronder zit nog een variant: hypervariabel, ook wel 'dynamisch' genoemd. Dit laatste is alleen voor 'energienerds', stelt Woldring. "Dit is alleen slim als je een elektrische auto hebt die je overdag kunt opladen, of een thuisbatterij."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie