Waarom hebben steeds meer Nederlandse festivals het moeilijk?
- Nieuws
- Waarom hebben steeds meer Nederlandse festivals het moeilijk?
Het festivalseizoen staat op punt van beginnen, maar veel festivals hebben het moeilijk. Sinds 2022 daalt het aantal bezoekers. Martijn Mulder is festivalonderzoeker bij Hogeschool Rotterdam, hij vertelt meer in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
Steeds meer festivals hebben het moeilijk. Het gaat bijvoorbeeld om dance- en elektronische festivals, gratis en ook middelgrote festivals.
Podium en biertap niet genoeg
Festivals hebben te maken met kostenstijgingen. In feite wordt er bij de organisatie van een festival een tijdelijk dorp gerealiseerd. Horeca, logistiek, tenten en faciliteiten - alles moet worden ingehuurd door de organisatie. Een festivalorganisator heeft daardoor te maken met niet één of twee, maar met vele kostenposten.
"De festivalsector is geprofessionaliseerd de afgelopen jaren, en daardoor is de consument ook veeleisender geworden", vertelt Mulder. "Mensen zien wat er op Lowlands gebeurt als de standaard en verwachten niet alleen meer een podium en een biertap."
Verzadigde festivalmarkt
"Lowlands zal op korte termijn geen grote problemen krijgen, bij middelgrote festivals zien we dat de kaartverkoop minder hard gaat dan voorheen", zegt Mulder.
"Voor een deel is de markt verzadigd, sinds 2016 zien we dat er een kentering plaatsvindt", vertelt festivalonderzoeker Mulder. Hij ziet een trendbreuk: "Door de kostenstijging neemt het aantal festivals dat het niet meer redt toe." Samenwerking tussen festivals onderling zou volgens hem kunnen helpen.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.