'Energiemaatschappijen waarschuwen te weinig voor risicovolle dynamische contracten'
- Nieuws
- 'Energiemaatschappijen waarschuwen te weinig voor risicovolle dynamische contracten'
De wasmachine of droger laten draaien op het moment dat stroom het goedkoopst is. Klinkt ideaal nu de prijzen van energie door het dak gaan. Steeds meer huishoudens kiezen dan ook voor zo'n dynamisch energiecontract. Maar er wordt nog te weinig verteld over de financiële risico's van zo'n contract, stelt de Vastelastenbond. "Mensen moeten goed weten waarvoor ze kiezen", zegt directeur Dirk-Jan Wolfert in Geld of je Leven.
Een dynamisch energiecontract: extra risicovol of juist niet?
Video niet beschikbaar
Een dynamisch energiecontract is een contract met flexibele prijzen voor elektriciteit en gas. De gasprijs verandert elke dag en de stroomprijs is zelfs elk uur anders. Wie zo'n contract heeft is spekkoper als de prijzen laag zijn, maar duurder uit als de tarieven omhoog gaan.
Wolfert vindt dat aanbieders van dynamische energiecontracten verplicht moeten worden om te waarschuwen voor de risico's ervan. "Het is dynamisch, dat betekent dat de prijs heel volatiel is. Die kan per uur wijzigen. Dus in een korte periode kan je tarief heel snel stijgen."
'Niet nodig'
Aanbieders van dynamische contracten vinden die extra waarschuwingen niet nodig, zegt Gijs Wubbe, oprichter van Nextenergy. "Zo’n contract is over het algemeen goedkoper. De afgelopen twee weken is de energieprijs zelfs een paar keer negatief geweest. Als je op zo’n moment energie verbruikt, krijg je geld toe. Dus heb je een elektrische auto? Zorg dat je hem in die uren oplaadt."
Dat de energieprijs onder nul kan duiken, heeft ermee te maken dat er meer energie wordt opgewekt dan ons energienet aankan. Wubbe legt het uit: "Steeds meer mensen hebben zonnepanelen. Dat is hartstikke goed, maar al die zonne-energie slaan we nog niet zelf op. Alles wordt teruggeleverd aan het energienet. Soms is dat zóveel, dat de prijs negatief wordt. Een kwestie van vraag en aanbod."
Onaangename verrassingen
Dirk-Jan Wolfert ziet als directeur van de Vastelastenbond ook de voordelen van een dynamisch energiecontract. "Het is een mooi contract. Het stemt vraag en aanbod beter op elkaar af, dus wij zijn niet tegen dynamische contracten."
Wel zouden volgens Wolfert vooral mensen met wat minder financiële buffers er goed aan doen om te kiezen voor een vast energiecontract en niet voor dynamisch. Daar is Gijs Wubbe het niet mee eens. "Als je naar de huidige marktprijs kijkt, betaal je met een vast contract gewoon 30 procent meer. Op lange termijn ben je met een dynamisch contract altijd beter uit."
Onaangename verrassingen
De Vastelastenbond ziet dat veel consumenten zich bewust zijn van de risico’s van een dynamisch contract, maar dat ook veel mensen het niet weten. Wolfert: "Als de prijzen dalen, zal niemand erover klagen. Maar schieten de prijzen omhoog, dan is er een groep die voor verrassingen komt te staan."
Moeten consumenten beter gewaarschuwd worden voor de financiële risico’s van dynamische energiecontracten? (6 juni 2023) - Geld of je leven
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.