Kunnen we in de toekomst rioolwater drinken? 'Enorme uitdaging voor zuiveringsinstallaties'
- Nieuws
- Kunnen we in de toekomst rioolwater drinken? 'Enorme uitdaging voor zuiveringsinstallaties'
Droogte zorgt er voor dat drinkwaterbedrijven al aan de bel trokken over tekorten. En dat terwijl wij dagelijks rond de dertig liter zuiver water door de wc spoelen. Wanneer zouden we dat rioolwater als drinkwater kunnen gebruiken? "We moeten opzoek naar innovaties en nieuwe oplossingen", zegt Cora Uijterlinde, afvalwatertechnoloog en programma-manager afvalwatersystemen bij STOWA (kenniscentrum van waterschappen en provincies), bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De zuiveringsinstallaties staan voor grote uitdagingen, zo legt Uijterlinde uit. "Er wordt met name gekeken wat er allemaal in ons rioolwater zit en wat we daar uit kunnen halen." Zo bevat ons rioolwater een boel waardevolle grondstoffen die hergebruikt zouden kunnen worden.
Oppervlakte water
Uijterlinde vertelt dat er onderzocht wordt hoe energie en grondstoffen uit afvalwater gewonnen kan worden. "Naast water zijn er een boel anderen grondstoffen uit afvalwater te winnen." Al erkent de afvalwatertechnoloog dat water een van de meest gewilde grondstoffen is, zal het toch nog een tijd duren voordat het rioolwater als drinkwater gebruikt zou kunnen worden.
"We onttrekken nu wel oppervlakte water voor de drinkwaterbereiding en ook daarin zit gezuiverd rioolwater", stelt Uijterlinde. "In die zin zijn we er al een beetje mee bezig." Maar om daadwerkelijk rioolwater als drinkwater te kunnen hergebruik, vergt nog een boel ontwikkeling, aldus de technoloog.
Doel nastreven
De Europese kaderrichtlijn Water zegt dat al het grond- en oppervlaktewater in Europa in 2027 van goede kwaliteit moet zijn. Onderzoek wijst uit dat in Nederland nog geen enkel oppervlaktewater aan de normen voldoet. Dit in twee jaar nastreven is een grote opgave, al staat de afvalwatertechnoloog positief in de wedstrijd. "De waterschappen zijn in staat om goed samen te werken, met zowel het Rijk als STOWA. Ook zijn zij in staat om nieuwe innovaties toe te passen."
Al komt de lat steeds hoger te liggen. "De waterschappen werken graag aan een energie- en klimaatneutraliteit", zegt Uijterlinde. "Het zijn allemaal uitdagingen. Zeker in een tijd waarin personeel moeilijk te verkrijgen is en materialen onder druk komen te staan. We moeten opzoek naar innovaties en nieuwe oplossingen."
Zelf helpen?
Er is berekend dat de waterschappen zo'n 875 miljoen dienen te investeren in waterzuivering. Daar zullen we als burger, in zekere zin, ook aan moeten bijleggen. "Ik denk wel dat er een kostenstijging te verwachten is", stelt Uijterlinde. Al kunnen burgers ook zelf het een en ander doen om te helpen volgens de afvalwatertechnoloog.
"Wat er niet in gaat, hoeven we er ook niet uit te halen", zegt Uijterlinde. Er gaat veel energie en geld op in het verwijderen van cosmetica- en medicijnresten uit afvalwater. "Uit urine zijn medicijnresten voor de burger zelf natuurlijk lastig te scheiden. Maar geen vochtige doekjes en medicijnresten meer door het toilet spoelen, zal al een boel sparen bij het zuiveringsproces", aldus Uijterlinde.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!