Dynamisch energiecontract steeds populairder: het ene uur goedkoop, een uur later duur
- Nieuws
- Dynamisch energiecontract steeds populairder: het ene uur goedkoop, een uur later duur
Door de hoge energieprijzen zijn mensen op zoek naar manieren om geld te besparen. Je wasmachine minder vaak laten draaien kan, maar je kunt ook kiezen voor een dynamisch energiecontract waar de prijs per uur kan variëren. Dat is echter niet voor iedereen aan te raden, zegt CEO Hans van der Woude van aanbieder Frank Energie in Geld of je Leven. "Mijn moeder vraagt me wel eens: moet ik over? Dan zeg ik nee..."
Dynamische energiecontracten in opkomst: zijn consumenten zich genoeg bewust van risico's?
Video niet beschikbaar
Op zonnige dagen wordt er veel groene energie opgewekt, waardoor de energie dan erg goedkoop is. Als het de dag erna de hele dag regenachtig is, wordt het weer een stuk duurder. Daardoor kun je ervoor kiezen om dan je wasmachine niét te laten draaien, zodat je goedkoper uit bent.
Steeds meer consumenten kiezen voor zo’n dynamisch contract, vertelt Van der Woude. Dit blijkt ook uit cijfers van de ACM, die Geld of je Leven opvroeg. In december 2022 hebben hadden zo’n 133.000 huishoudens zo’n contract. Ter vergelijking: 13,7 miljoen huishoudens hebben het niet.
Dynamische contracten kunnen zorgen voor enorme prijswisselingen, vertelt Van der Woude: "Over het algemeen zijn we goedkoper. Als je tien jaar bij ons zit, heb je een mooie besparing, maar je moet wel een keer een hogere factuur kunnen verwachten en die ook kunnen betalen”, zegt hij. Voor veel klanten kwam die hoge factuur in het begin van de oorlog in Oekraïne, vertelt hij: "Ja, toen betaalde je bij ons de dagprijs."
Risico
De prijs vormt inderdaad een risico, vindt energiedeskundige Marien Boonman. Consumenten krijgen van de aanbieder een inschatting van wat ze per maand ongeveer kwijt zullen zijn, maar dat kan dus ineens veel hoger zijn. "Energiebedrijven kunnen spelen met die inschatting. Ik wil het niet intransparant noemen, maar consumenten kunnen dat bedrag moeilijk op waarde schatten", stelt hij.
Voor sommige consumenten kan het slim zijn, maar voor anderen niet, zegt Boonman. Hij vergelijkt het met een verzekering: een vast energiecontract is duurder, maar daardoor ben je wel verzekerd van een bepaalde prijs. Als je bereid bent risico te nemen met een dynamisch contract, is het goedkoper. "Je moet je afvragen: kun je dat risico dragen?"
Van der Woude raadt het sommige mensen af om bij hem klant te worden. "Het is niet voor iedereen", geeft hij toe.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!