Violist Merel Vercammen wil meer dan alleen klassiek spelen: 'Ik hou van allerlei muziekstijlen'
- Nieuws
- Violist Merel Vercammen wil meer dan alleen klassiek spelen: 'Ik hou van allerlei muziekstijlen'
Violist Merel Vercammen mixt klassieke muziek met jazz, New Age en als het even kan, met wetenschap. Onlangs verscheen haar derde album The Boulanger Legacy. Ze stippelt haar eigen pad uit en heeft niet de ambitie om eerste violiste in een orkest te worden. Liever zoekt ze de randen van het klassieke muziekgenre op en stelt zichzelf telkens de vraag: "Wat kan ik toevoegen aan wat er al is?", vertelt ze in Kunststof.
Video niet beschikbaar
Grenzeloze hokjes
Als kind racete Merel Vercammen van de ene hobby naar de andere. Ze zat in twee jeugdorkesten en deed aan ballet. "Ik heb een enorme honger naar dingen leren", verklaart de violist. Ze studeerde Wiskunde, Culturele Economie en Muziekcognitie naast haar vierjarige opleiding aan Royal College of Music in Londen. "Ik heb getwijfeld of ik wel violist wilde worden, omdat ik me niet wilde beperken tot iets heel specifieks. Nu zie ik dat een bredere interesse juist een verrijking kan zijn als violist."
"Ik wil iets toevoegen. Het is leuk om mensen te verrassen, om ze nieuwe muziek te laten ontdekken. Ik ben muziek aan het uitvinden, repertoire aan het herontdekken of belicht de underdog onder de componisten. Het gaat erom dat ik iets maak dat nog niet eerder is gemaakt."
Componeren in het moment
De tweede cd The Zoo van Merel Vercammen is een improvisatie cd. "Improviseren is in het moment componeren. Bij improviseren ga je een muzikaal gesprek aan met je duopartner. Je reageert de hele tijd op elkaar. Alles ontstaat in het moment. Het is net zoals in een normaal gesprek. Als je een klik hebt, kun je goed op elkaar reageren, en dan werkt het. Ik probeer heel goed te luisteren.
Mensen zien ratio en intuïtie vaak als tegenstellingen. Maar de beste wetenschappers zijn mensen met een heel creatief brein. Ook in de klassieke muziek heb je intuïtie nodig. Als ik een gecomponeerd stuk speel, probeer ik het te spelen alsof het op dat moment bedacht wordt."
Wiskunde in de muziek
Haar wiskundige kennis helpt bij het overbrengen van de muziek. "Met een analytisch brein kun je de structuur van een stuk begrijpen, waardoor je het beter kunt uitleggen aan de luisteraar als je het speelt. Maar het is te generaliserend om te zeggen dat bèta’s betere musici zijn."
In mei 2022 organiseert Merel het festival SNAAR waarin ze wetenschap en muziek samenbrengt. Bezoekers kunnen een persoonlijkheidstestje doen van tien vragen. Op basis van die test gaat de een naar heavy metal en de ander naar country. Of de test Merel in het klassieke hokje plaatst? "Ik denk het niet. Ik hou van allerlei soorten muziekstijlen. Het is niet beperkt tot klassieke muziek."