Binnenland
BNNVARA

Steeds meer klachten over dierenartsen: ACM start onderzoek

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer klachten over dierenartsen: ACM start onderzoek

Als jouw kat het afgelopen jaar last had van vlooien of jouw allertrouwste hond zijn pootje brak, heb je het vast al gemerkt: de prijzen van dierenartsen zijn vaak enorm hoog. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is daarom een onderzoek gestart naar de dierenartsenbranche. "De afgelopen tijd zien we dat meldingen van consumenten steeds indringender worden en ook in aantal toenemen", zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Huisdiereigenaren zijn ontevreden over dierenartsen. Dat komt bijvoorbeeld door de stijgende kosten van dierenartsbezoeken. Sommige rekeningen zijn zo hoog dat mensen de zorg voor hun huisdier niet meer kunnen betalen. Ook communiceren dierenartsenpraktijken vaak niet helder over kosten en behandelmogelijkheden, waardoor baasjes niet goed weten waar ze aan toe zijn.

Daarnaast hoort Snoep van consumenten dat sommige praktijken slecht bereikbaar zijn. Bovendien geven huisdiereigenaren aan dat er weinig alternatieven zijn voor behandelingen of praktijken waardoor zij zich gedwongen voelen om hoge kosten te accepteren.

Hoe komt dit?

Voor de ACM is nog niet helemaal duidelijk waardoor deze problemen worden veroorzaakt. Daarom wordt een breed marktonderzoek uitgevoerd. Zo is het nog onduidelijk in hoeverre de groei van commerciële dierenklinieken bijdraagt aan de problematiek. Het is de vraag of de vrije markt in de sector goed functioneert.

Sophie Deleu, van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), beweert in De Nieuws BV dat zelfs zij weinig tot geen inspraak hierop hebben: "Eigenlijk mogen wij als beroepsvereniging helemaal niets daarvan zeggen, maar of die markt dan goed functioneert (...) dat is voor ons ook wel een vraag." Ook benadrukt ze dat de focus niet alleen op cijfers moet liggen maar zegt ze dat dierenwelzijn altijd centraal moet blijven staan.

Welke oplossingen zijn er?

Als uit het onderzoek blijkt dat de vrije markt niet goed functioneert, kunnen er verschillende maatregelen worden genomen. Praktijken kunnen verplicht worden om beter inzicht te geven in tarieven en behandelopties. Een maximumtarief voor behandelingen kan ervoor zorgen dat kosten niet de pan uit rijzen. ACM geeft aan dat dit de prijzen laag kan houden.

De KNMvD is hier echter geen voorstander van. Deleu: "Onder de huidige omstandigheden denken wij dat de gevolgen daarvan niet te overzien zijn voor diergezondheid en dierwelzijn." Zij denken dat een prijsplafond ertoe kan leiden dat dieren sneller als "uitbehandeld" worden beschouwd, terwijl er juist steeds meer goede behandelingen beschikbaar zijn.

Hoe nu verder?

Waar de ACM en de KNMvD het wel over eens zijn, is dat er scherpere regelgeving nodig is. Op dit moment is er, door de vrije marktwerking, zelfs vanuit de beroepsgroep weinig inspraak in hoe de sector functioneert en zij zouden beter eigen keuzes moeten kunnen maken. Het onderzoek van de ACM is naar verwachting voor het eind van 2025 klaar en zal met concrete aanbevelingen te komen. Snoep zegt dat er gedurende het jaar al updates verwacht kunnen worden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie