Binnenland
KRO-NCRV

Het hebben van een 'beestje' steeds duurder: 'Mensen hebben het geld simpelweg niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het hebben van een 'beestje' steeds duurder: 'Mensen hebben het geld simpelweg niet'

De kosten van een dierenartsbezoek stijgen, zeker sinds grote commerciële partijen zich zijn gaan mengen op de markt. Baasjes steken zichzelf in de schulden, kiezen sneller voor inslapen of laten hun huisdier lang rondlopen met een pijnlijke blessure. Dierenliefde heeft dus een prijs, maar is het hebben van een huisdier nog wel te betalen? "Er zijn veel meer mogelijkheden binnen de dierenzorg, maar daardoor lopen de kosten snel hoger op", zegt dierenarts Mirka Ondris bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Luisteraar Marieke van Ewijk was binnen zes dagen zes duizend euro lichter en moest haar hond uiteindelijk tóch laten inslapen. Doordat haar hond ernstig ziek was moest hij naar het ziekenhuis. "Daar lag hij op de eerste hulp net zoals een persoon in een hok op de IC ligt", zegt Van Ewijk. "Iedere ochtend kreeg ik een rekening van rond de duizend euro."

Beestenboel

Na vijf dagen zag Van Ewijk geen toekomst voor haar hond, waardoor ze de keuze maakte hem in te laten slapen, al was dit niet vanwege de hoog opgelopen kosten. "Je doet toch een boel voor zo'n beestje." Wel vertelt Van Ewijk dat er vooraf niet met haar besproken werd, wat de kosten gingen zijn.

Antoinette Scheulderman, schrijver van het boek Dan neem je toch gewoon een nieuwe, is ook hondeneigenaar. Naar eigen zeggen van de duurste straathond van Nederland, Dizzy. Haar hond is geadopteerd vanuit Spanje en heeft een boel extra zorg nodig. "Wanneer je het dierenziekenhuis in Utrecht binnenkomt ben je gelijk al blut", zegt Scheulderman.

Dillema's

De schrijver vertelt dat mensen door hoge kosten al snel voor dilemma's komen te staan. "Ik heb heel veel over voor m'n hond. Maar ik begrijp dat de mensen die het niet kunnen missen, pijnlijke keuzes moeten maken. Kosten voor een MRI lopen als snel op tot duizend euro", zegt Scheulderman. "Juist mensen die het minder hebben, hebben zo veel aan hun huisdier."

Iemand die in de praktijk de angst van mensen ziet, voor de hoge kosten van de dierenarts, is dierenambulance-medewerker Gerrit de Boom. "Ik zie veel dieren binnenkomen met achterstallig onderhoud om deze reden. Mensen durven niet naar de dierenarts te gaan omdat ze simpelweg het geld niet hebben."

Overnames en prijsplafonds

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is zich bewust van het feit dat er veel overnames zijn in de dieren-artsen-sector. De omzetdrempels staan momenteel op een minimum van 30 miljoen per bedrijf en minimaal 150 miljoen voor de gezamenlijke omzet. ACM liet weten dat zij deze 'kleine' overnames nog niet kunnen toetsen, maar dat deze overnames wel degelijk kunnen leiden tot marktmacht.

Een van die opkopers van kleine praktijken is AniCura. Zij stellen dat centraliseren en samenwerken de enige manier zijn om spoedzorg voor dieren landelijk beschikbaar te houden. De praktijk adviseert baasjes om uit te zoeken waar zij met hun dier naartoe kunnen ingeval van spoed. Zodat zij niet voor verassingen komen te staan.

Kamerlid Thom van Campen (VVD) dient vandaag een motie in voor een prijsplafond binnen de dierenzorg. Volgens van Campen moeten er vier punten veranderen: "Vanaf het begin moet er transparantie zijn van de kosten, uitschieters dienen aangepakt te worden, er zouden richtlijnen en een keurmerk voor fokkers moeten zijn en monopolievoering van dierenklinieken moeten aangepakt worden." Campen stelt dat het kabinet zich hier wel degelijk hard voor gaat maken. "Als het gaat om dierenwelzijn is er van coalitie tot oppositie een goede samenwerking."

Waarom zo duur?

"Er kan veel meer", zegt dierenarts Mirka Ondris. Daarnaast vertelt de dierenarts dat de inkoopkosten van medicijnen en apparatuur de laatste jaren ook zijn toegenomen. Ondris heeft een eigen praktijk waarin zij merkt dat baasjes steeds meer willen, omdat ze het beste voor hun dier willen. "Vroeger werd een MRI bijna nooit uitgevoerd. Nu is er de mogelijkheid, maar lopen de kosten ook al snel veel hoger op."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie