Hebben honden eigenlijk tijdsbesef?
- Nieuws
- Hebben honden eigenlijk tijdsbesef?
Baasjes denken maar al te goed te weten wat hun trouwe viervoeters ervaren wanneer ze hun guitige blik zien. Ook negatieve emoties denken ze te kunnen waarnemen, zoals wanneer ze te lang zijn weggeweest van hun hond. Maar klopt dat eigenlijk wel? Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag, scheidt feit van fabel bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Als dierenliefhebber heb je het gevoel dat je het gedrag van je huisdier kan decoderen. Daarom komen veel baasjes terug met een schuldgevoel wanneer ze een tijdje van huis zijn weggeweest. Maar hebben honden eigenlijk wel tijdsbesef? Volgens Arndt is het wetenschappelijk te onderbouwen dat dat zo is.
Patronen en routines
"Honden kunnen namelijk heel goed patronen en routines in menselijk gedrag herkennen", zegt Arndt. Zo kunnen ze licht en ochtend met elkaar koppelen, begrijpen ze dat het tijd is voor eten wanneer hun baasjes naar bed gaan en zijn ze klaar om uitgelaten te worden wanneer de lijn erbij gepakt wordt.
Lees ook:
Kan iedere hond een hulphond worden?
Reukvermogen
Daarnaast kunnen de viervoeters gebeurtenissen voorspellen die niet elke dag plaatsvinden. Vermoedelijk doen ze dat op basis van hun "fantastische vaardigheid" in het herkennen van de "specifieke" geur van hun baasje. "Die geur kunnen ze waarnemen en die wordt minder hoe langer je van huis bent", legt Arndt uit.
Enthousiasme
Hoewel honden dus niet in uren, minuten en seconden denken, relateren ze het aan hoe erg de omgeving nog naar het baasje ruikt en hoelang ze dus al weg zijn van huis. In Zweden is er onderzoek gedaan naar het gedrag van honden bij het terugzien van hun baasjes. "Ze konden laten zien dat hoe langer die eigenaar weg was, hoe enthousiaster de hond eigenlijk reageerde bij terugkomst", aldus Arndt.
Sociale wezens
"Ze anticiperen op de komst en op de op de hereniging weer met de eigenaar", gaat Arndt verder. En dat gaat niet alleen om het idee dat de hond dan gevoerd wordt. Honden zijn sociale dieren en hebben dus behoefte aan sociaal contact, benadrukt Arndt. Hoelang ze het alleen volhouden, hangt af van de hond. "Maar mijn advies is altijd zo kort mogelijk", concludeert Arndt.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!