Onderzoek
KRO-NCRV

Hoe komen vogels aan hun kleur? 'Blauw werkt goed bij de vrouwtjes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe komen vogels aan hun kleur? 'Blauw werkt goed bij de vrouwtjes'

Een grote hoender-achtige vogel, met een mooie blauwe hals en een enorme groene lange staart met goudkleurige ogen erop, zo omschrijft André de Baerdemaeker, ecoloog van het Natuurhistorisch museum Rotterdam, de pauw. "Als je hem goed tegen het licht houdt, dan schittert hij prachtig metaal groen", zegt de ecoloog bij Spraakmakers. Maar hoe komt de pauw aan zijn kleurrijke veren?

Video niet beschikbaar

Het vogelrijk kent een boel kleurrijke voorbeelden, maar er zijn twee technieken waardoor vogels aan hun kleur komen. "De eerste methode komt door kleurstoffen", stelt Baerdemaeker.

'Je bent wat je eet'

Vogels die een bepaald soort voedsel eten, nemen de kleurstoffen op in hun veren en verkleuren daardoor. Een voorbeeld hiervan is de flamingo die gebruik maakt van carotenen, een rode kleurstof die in voedsel zoals tomaten, wortels en in het geval van de flamingo, garnalen zit. Hierdoor is de flamingo roze van kleur. Daarnaast kunnen vogels, evenals mensen, verkleuren door de zon. Ze krijgen dan zwarte stipjes of lijntjes in hun veren door pigment.

Trots als een Pauw

Wat betreft de pauw is het een andere methode. Doordat de veren een complexe en fijne structuur hebben, kunnen pauwen op microscopische schaal het licht breken, net als een prisma. "Ze kunnen bepaalde kleuren reflecteren terwijl ze dat met andere kleuren niet doen. Dan krijg je een heel kleurenspel." Baerdemaeker vergelijkt het kleurenspel met een laagje olie op het water. De kleur blauw blijkt goed te werken om vrouwtjes aan te trekken. "De pauw is eigenlijk een doorgeslagen man, die probeert vrouwen te verleiden met zijn kleurenpracht en zijn enorme staart", zegt de ecoloog. Bij de kolibrie is dit ook terug te zien in zijn ijsblauwe kleur.

(Z)oogdieren

De kleur van zoogdieren zijn voornamelijk bruin en dat is omdat veel zoogdieren 's nachts leven en dan veel meer met geuren werken om elkaar te verkennen. "Iedereen die een hond heeft weet precies wat ik bedoel", zegt Baerdemaeker.

Primaten, dus apen en mensen, zijn meer 'oogdieren' stelt de ecoloog: "Dus wij gebruiken onze neus heel weinig, maar wij gebruiken ook veel kleuren." Al zijn wij als mensen zijn blauw gekleurd. "Mensen lossen dat voornamelijk op door hun kledingkeuze en sieraden", vertelt Baedemaeker.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie