Wetenschap & Techniek
MAX

Bacteriën overleven zelfs de magnetron: moeten we ze beter schoonmaken?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bacteriën overleven zelfs de magnetron: moeten we ze beter schoonmaken?

Onderzoek van de Universiteit van Valencia toont aan dat bepaalde bacteriën beter in staat zijn om te overleven in de magnetron dan gedacht. Moeten we onze magnetron nu nóg beter schoonmaken? Wetenschapsjournalist Rob van Hattum legt in Villa VdB uit hoe dit mogelijk is en waarom we ons geen zorgen hoeven te maken.

Video niet beschikbaar

Straling

"Je zou denken dat bacteriën niet overleven in een magnetron, maar dat doen ze dus wel," aldus Van Hattum. Hij licht toe dat de straling van de magnetron het voedsel verhit, maar dat niet alle bacteriën hierdoor worden gedood. "Er zijn zelfs bacteriën die tegen zeer hoge stralingsniveaus kunnen, zoals de Deinococcus radiodurans, die zelfs in kernreactoren kan overleven."

Niet gevaarlijk voor de gezondheid

Hoewel het idee van bacteriën in de magnetron verontrustend klinkt, is er volgens Van Hattum geen reden tot paniek: "Ze blijven meestal aan de wanden zitten en zullen zich niet op je voedsel nestelen. Overigens is het altijd verstandig om je magnetron schoon te maken nadat je hem hebt gebruikt."

Bacteriën zijn overal

Bacteriën zijn overal en dat is niet per se slecht, vertelt van Hattum: "Mensen bestaan uit meer bacteriën dan lichaamscellen," stelt hij. "Het is goed om een klein beetje bacteriën binnen te krijgen, zeker voor kinderen. Dat helpt bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem." Hij verwijst ook naar de Zwitserse hygiënehypothese, die stelt dat overmatige hygiëne kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie