The Happy Bar: sterke correlatie tussen darmbacterie en mentaal welzijn
- Nieuws
- The Happy Bar: sterke correlatie tussen darmbacterie en mentaal welzijn
Een graanreep die je mentale welzijn moet bevorderen, dat wil microbioloog Fleur van Eeden ontwikkelen. Dit product moet de toename van wereldwijde depressie en angst aanpakken. Een specifieke darmbacterie speelt de hoofdrol in dit proces.
Video niet beschikbaar
Uit grote studies blijkt dat mensen met angst- of depressieve klachten een specifieke darmbacterie missen. De darmbacterie kan metabolieten aanmaken die de processen in de hersenen beïnvloeden die te maken hebben met gemoed en motivatie. Van Eeden wil met de 'Happy Bar' de bacterie toevoegen aan een graanreep die elk mens kan eten om zich zo mentaal beter te voelen. Fleur van Eeden is onderdeel van het team van Remco Kort aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Opkomend probleem
Depressie en angstklachten komen steeds vaker voor. Van Eeden: "We zien een vermeerdering van 40 procent, vooral onder de jongere generatie. En de verwachting is dat het aantal blijft groeien." Het is een zorgelijk probleem dat deze klachten vaker voorkomen. Van Eeden voegt eraan toe: "En er is een capaciteitsprobleem bij de zorg om dit op te vangen." De graanreep die ze wil ontwikkelen moet de gemoedstoestand van mensen verbeteren. "Maar het is geen wondermiddel, maar misschien wel een doorbraak in de manier waarop we dit gaan benaderen", nuanceert de microbioloog. De reep zou ondersteunend gebruikt kunnen worden, niet ter vervanging van medicatie. De reep bestaat nog niet en het kan ook nog dat het uiteindelijke product misschien geen reep is, maar een drankje. Fleur van Eeden heeft een beurs gekregen om alles te onderzoeken, van de vorm tot de veiligheid van het product.
Onderzoek
Want om een bacterie aan voedsel te mogen toevoegen, moet het aan veel regels voldoen. Het is echter geen nieuw fenomeen, denk maar aan de probiotica producten van bijvoorbeeld Yakult of Activia. Deze producten bevatten al bacteriën die de darmgezondheid verbeteren. Toch is er een verschil, de bacterie die Van Eeden wil gebruiken is nieuw en focust zich op het mentaal welzijn. "Het is ingewikkeld. Eerst moeten we bewijzen en laten zien dat het veilig is om de bacterie te consumeren. Dat is een lang traject om uit te vinden of het veilig is." Daarom is ze nu in gesprek met experts die alles weten over de regels en eisen. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden en er zullen nog een hoop proefpersonen nodig zijn.
Toekomst
"We grappen wel eens 'Je denkt wat je eet', want wat je eet heeft echt invloed op je mentaal welzijn en gemoed", vertelt Van Eeden. "Als je zorgt dat je voldoende fruit, groente, noten en onbewerkt voedsel binnenkrijgt, dan voelt elk gemiddeld mens zich beter." De Happy Bar moet een aanvulling zijn op het dieet van de mens en Fleur van Eeden hoopt dat het over een paar jaar gewoon in de supermarkt te verkrijgen is.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.