Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Kan iedere hond een hulphond worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan iedere hond een hulphond worden?

Het meest nobele beroep voor een hond is natuurlijk die van hulphond, maar kan iedere trouwe viervoeter zomaar solliciteren op deze functie? Suzanne de Groot deelt de functie-eisen van hulphonden bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Hulphonden zijn speciaal, blijkt gelijk. "Zeker niet" elke hond kan een hulphond worden, vertelt De Groot. In principe kan iedere hond "de handelingen aangeleerd kunnen worden" waar een hulphond aan moet voldoen. "Maar het karakter van de hond bepaalt echt of de hond geschikt is om een goede hulphond te worden."

Functie-eisen

Waar moet een hond aan voldoen? Volgens De Groot moeten hulphonden "leergierig zijn, graag voor je willen werken, maar ook een bepaalde rust hebben en een bepaald geduld en tijd om voor je te willen werken. Daarnaast is het ook belangrijk dat de hond je altijd goed in de gaten houdt."

Gastgezin

De hond gaat in eerste instantie naar een gastgezin, waar hij "in ieder geval" zestien maanden verblijft. "Zonder gastgezinnen kunnen we geen hulphonden hebben. Dus we zoeken altijd mensen die gastgezin willen worden en die hun hond voor ons willen opleiden."

Opleiding

Om hulphond te worden, gaat een hond in opleiding. De Groot en haar collega's leren "een aantal basishandelingen" aan. Zoals het openen en sluiten van kastjes, laden en deuren en het pakken, dragen en afgeven van verschillende soorten voorwerpen.

"Als de hond dat allemaal goed kan, dan gaan we kijken of we een geschikte cliënt hebben of kunnen koppelen aan een van onze cliënten." Wanneer die perfecte match eenmaal gevonden is, is het tijd voor maatwerk. Denk aan de was in de wasmachine doen en aan touwtjes trekken.

Niet aanraken

Wanneer een hulphond getraind is, mag hij niet meer aangeraakt worden door vreemden. "Zeker als de hond aan het werk is", voegt De Groot toe. "We willen echt dat de honden goed op de cliënten blijven gefocust zijn."

Pensioen

En hoe lang kan een hulphond zijn beroep uitoefenen? "Hij werkt tot hij tien jaar oud is, ongeveer. Soms eerder, eigenlijk nooit later. Gewoon tot wanneer de hond nog goed kan werken. En daarna mag hij lekker met pensioen", vertelt De Groot. Daarna mag de hond gewoon "huishond" zijn en van zijn pensioen genieten.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie