Wat is het oudste nog levende dier?
- Nieuws
- Wat is het oudste nog levende dier?
De levensverwachting van de mens neemt almaar toe, maar sommige van onze medewezens hebben de jeugdfontein allang gevonden. Een aantal dieren leven dan ook een stuk langer dan wij. Maar wie is de absolute koning van de leeftijdsjungle? David van Bodegom, schrijver en hoogleraar vitaliteit, vertelt erover bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De levensverwachting van de Nederlandse mens is 81,6 jaar. Dat staat in schril contrast met het oudste levende landdier, vertelt Van Bodegom. "Dat is de reuzenschildpad Jonathan, die is 192 jaar en woont op Sint-Helena", aldus de hoogleraar.
Napoleon
Het eiland, dat ten zuiden van de Atlantische Oceaan ligt en zo'n 2000 kilometer van de Afrikaanse kust, is de plek waarnaartoe Napoleon was verbannen. Tien jaar na zijn dood werd Jonathan geboren. "En je kunt hem nu nog steeds bezoeken en blaadjes sla voeren als je dat zou willen", vertelt Van Bodegom.
Zoogdieren
Maar Jonathan is een landdier. Onder de zoogdieren kan de schildpad nog een puntje zuigen aan de Groenlandse walvis, die maar liefst 211 kan worden. "Honderd is voor hem een soort midlife", grapt Van Bodegom. "Maar er zijn haaien die wel 512 jaar oud kunnen worden. Dat zijn de Groenlandse haaien die in dezelfde zee zwemmen als die walvis."
Die Groenlandse haaien zijn zeven meter lang, leven zo'n één à twee kilometer diep onder het ijs, waar het pikkedonker is, en zwemt slecht 1 à 2 kilometer per uur. "Heel traag", voegt Van Bodegom toe.
foto: ANP
Jonathan de schildpad
Slijtage
Maar waarom worden mensen dan niet zo oud? "Veroudering is uiteindelijk een proces van slijtage", verklaart Van Bodegom. Als je traag dingen doet, zoals de Groenlandse haai, slijt je ook minder snel. "Als je luistert naar de hartslag van zo'n walvis, die klopt maar zes keer per minuut. Bij een muis is dat zeshonderd keer per minuut. Niet alleen het hart klopt sneller, die hele machine, die chemische fabriek, draait sneller. Dus ontstaat er meer schade."
Venusmandje
Er zijn ook nog andere "minder complexe" soorten, vertelt Van Bodegom. "Die herkennen wij niet zo makkelijk als dier", aldus de hoogleraar. Een glasspons kan wel tienduizend jaar oud worden en leven diep in de zee bij Japan, waar de naam vandaan komt, namelijk het venusmandje.
Daar leven twee garnalen in en het lijkt op een vlechtwerk van glas. "Die leven hun hele leven zo met z'n tweetjes, in zo'n minigevangenis", vertelt Van Bodegom. Het venusmandje is een traditioneel huwelijksgeschenk in Japan. "Dat zegt iets over hoe Japanners naar het huwelijk kijken, denk ik."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!