Binnenland
KRO-NCRV

Hoe beperkend is het om hondenbezitter te zijn?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe beperkend is het om hondenbezitter te zijn?

Huisdieren kunnen behoorlijk veel impact hebben op je leven. Naast een hoop liefde en knuffels komt er namelijk best veel bij kijken. Vooral hondenbezitters worden in hun bewegingsvrijheid beperkt, maar hoeveel last hebben baasjes hiervan? Agnes Sol heeft een dierentehuis en vertelt bij Spraakmakers wat hondenbaasjes veelal bezighoudt.

Video niet beschikbaar

Sol heeft standaard zo'n duizend honden in haar dierentehuis. "Dierentehuis of opvang klinkt gewoon iets vriendelijker dan het asiel", legt Sol uit. Honden worden regelmatig naar haar dierentehuis gebracht, bijvoorbeeld wanneer een baasje op vakantie gaat.

Roedeldier

"Een hondenbezitter is per definitie beperkt door zijn hond, omdat een hond natuurlijk qua zorg niet te vergelijken is met een kat", zegt Sol. Katten kunnen in principe de hele dag alleen zijn, zolang er maar water en eten beschikbaar is. "Een hond moet je uitlaten en het is een roedeldier, dus die wil het liefst mensen om zich heen, wat niet altijd kan in de praktijk."

Voldoende compensatie

Sol benadrukt hoeveel baasjes ervoor terugkrijgen. "Het wordt voldoende gecompenseerd door alle positieve dingen die een hond brengt, want die onderzoeken zijn er wel. Een hond maakt gelukkig. Alleen al het aaien van een hond schijnt voldoende bevrediging te geven waardoor mensen zich prettiger voelen." Daarnaast refereert Sol naar Amerikaans onderzoek, waarbij honden in penitentiaire inrichtingen of bejaardentehuizen op bezoek gingen. "Dat schijnt echt heel veel op te leveren."

Toename asieldieren

Na de coronaperiode werd er veel bericht over baasjes die hun hond afstonden. "Maar als je in de cijfers kijkt, blijkt dat eigenlijk wel mee te vallen", vertelt Sol. "Onze grootste toename is door aanvoer van dieren die voorheen in beslag genomen zijn geweest en niet meer terug mogen naar de eigenaar, maar wel een nieuw baasje nodig hebben."

Goed nadenken

Hoe leuk een hond ook is, Sol wil mensen wel waarschuwen om er goed over na te denken alvorens ze een huisdier nemen. "Natuurlijk zijn er mensen die er over nadenken en dan gaat het wel eens mis, omdat ze gewoon te spontaan een hond hebben genomen. Maar als je het snapt, gaat het meestal wel goed en vinden mensen het leuk."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie