Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Een varkensnier is succesvol getransplanteerd bij een mens: is dit de toekomst?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een varkensnier is succesvol getransplanteerd bij een mens: is dit de toekomst?

Het is chirurgen in New York gelukt een nier van een genetisch gemanipuleerd varken in een mens te plaatsen. Is dit een medische doorbraak, of gaan we met genetisch gemanipuleerde organen van donordieren een stap te ver? Dokter Liffert Vogt van het Amsterdam UMC en Petra Verhoef van Rathenau instituut Den Haag bespreken deze wetenschappelijke ontwikkeling in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

We hebben hier te maken met een experiment, stelt Vogt. De vrouw bij wie de varkensnier werd ingebracht is hersendood en haar nieren functioneerden niet goed. Drie dagen lang was de nier aan de bloedvaten van de patiënt vastgemaakt en werd hij niet afgestoten. Best bijzonder, vindt Vogt. "Het is een stapje dichter bij de oplossing van een probleem dat nog steeds bestaat, namelijk dat er heel veel, 850 patiënten, wachten op een nier." Deze mensen wachten op een nier van een donor uit het register of van een levend persoon die er een wil doneren.

Ethisch verantwoord?

Een donornier van een donordier is dan misschien de oplossing om de wachtlijsten korter de maken. Maar is het wel ethisch om dieren hiervoor te gebruiken en zijn er ook andere bezwaren? Het Rathenau Instituut organiseert samen met NEMO Kennislink een brede maatschappelijke dialoog over dieren als donor. Het is namelijk mogelijk om menselijke cellen in dieren te laten groeien, dan ontstaan dier-menschimeren. Deze cellen kunnen in theorie uitgroeien tot een orgaan of weefsel dat getransplanteerd kan worden naar een mens.

Mensen hebben er volgens Verhoef veel vragen over. Ook mag het wettelijk niet, een transplantatie van een dierlijk orgaan of om menselijke cellen laten groeien in dieren. "Om de wetgeving hierop te verruimen wil de politiek heel graag weten hoe de Nederlanders hier tegenover staan en organiseren wij dus deze dialogen."

Naast dat het wettelijk in Nederland nog niet mag, zitten er medisch gezien nog wel wat haken en ogen aan, volgens Vogt. "Als arts ben je bang dat het lichaam de nier gaat afstoten dus geef je heel veel geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken. Maar dan heb je dus ook geen afweer tegen de virussen die in die varkens zitten. We hebben met COVID-19 gezien wat er gebeurt als een virus overgaat van mens op dier." Desondanks vindt Vogt het een mooie stap en hij hoopt dat dit in de toekomst een mogelijkheid kan zijn om mensen die wachten op een nier te kunnen helpen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie