Kunstenares Tinkebell doet aangifte tegen Griekse politie en kustwacht: 'Dit is mensen de dood injagen'
- Nieuws
- Kunstenares Tinkebell doet aangifte tegen Griekse politie en kustwacht: 'Dit is mensen de dood injagen'
Katinka Simonse, ook bekend als kunstenares Tinkebell, werd vorige week opgepakt op het Griekse eiland Lesbos. Na een nacht werd Simonse weer vrijgelaten. Ondertussen is ze weer terug in Nederland en gaat ze aangifte tegen de Griekse politie en kustwacht. In De Nieuws BV vertelt Simonse over de gebeurtenissen van vorige week en welke stappen ze gaat ondernemen.
Video niet beschikbaar
Simonse werd aangehouden na het helpen van vluchtelingen die net waren aangekomen op het Griekse eiland. Vorige week bezocht Simons het vluchtelingenkamp Moria en hoorde ze dat een groep mensen de overtocht had overleefd. Ze besloot hen op te zoeken en te helpen. De kunstenares stuitte, samen met andere vrijwilligers, op een groep van 27 mensen die dreigde teruggestuurd te worden. Onder hen een hoogzwangere vrouw en kinderen.
De vluchtelingen zelf naar een kamp brengen is te gevaarlijk, want dat wordt gezien als mensenhandel en dat is strafbaar. Simonse informeerde de kustwacht en de politie zodat zij de vluchtelingen naar een kamp konden brengen. Het duurde uren voordat de politie de groep meenam en op het politiebureau stond hen een onaangename verrassing te wachten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Illegale pushbacks
Niet alleen werd de groep vrijwilligers urenlang vastgehouden en verhoord. Een van de vrijwilligers, een dame, werd als eerste gefouilleerd en gevraagd zich helemaal uit te kleden. Simonse werd daarna gefouilleerd. Ze weigerde zicht uit te kleden en ondanks veel aandringen werd haar verzoek uiteindelijk gehonoreerd. De enige man van het drietal hoefde zich niet uit te kleden. "Pure seksisme", stelt Simonse.
Ondertussen had een groep vrijwilligers gehoord dat nog een groep vluchtelingen Lesbos hadden bereikt. Na hun vrijlating probeerden de vrijwilligers weer contact op te nemen met deze groep, maar de groep bleek naar Turkije te zijn gestuurd. Voordat ze op een gammel bootje waren gezet, werden ze door de Griekse politie hardhandig aangepakt en zijn kleding en andere bezittingen afgenomen. Simonse noemt het poging tot doodslag en gaat aangifte doen tegen de Griekse politie en kustwacht.
Reactie vanuit de Kamer
Het Tweede Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie noemt het een bizar verhaal en gaat samen met de onder andere de SP en PvdA opheldering vragen bij de staatssecretaris. "Dit is een Europese aangelegenheid en dat maakt dat onze staatssecretaris, die verantwoordelijk is om ons te vertegenwoordigen in Europa, dit echt op moet pakken. En als het haar niet lukt, dan moet de Minister-President aan de slag. Mensen die vluchten vanuit een oorlog hebben namelijk recht op een eerlijke en humane behandeling."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.