Russische muzieklijsten: 'Naast soft-propaganda, sijpelt ook verzet erin door'
- Nieuws
- Russische muzieklijsten: 'Naast soft-propaganda, sijpelt ook verzet erin door'
Propaganda is een van de belangrijkste wapens van Poetin in de oorlog tegen Oekraïne. Om de publieke opinie in Rusland zelf te beïnvloeden worden pro-Kremlin-artiesten omhooggestuwd in de hitlijsten, maar de kritische stem vindt alsnog genoeg gehoor. "Niet alles is verboden", zegt Alsu Buiting, docent Russische Taal aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Buiting deed recent onderzoek naar de Russische hitlijsten. Zelf is zij Russische en ziet hoe haar vrienden en familie naar muziek luisteren. "Je kan YouTube gebruiken, al is het er op veel plaatsen erg traag. Spotify is vertrokken toen de oorlog begon en verder heb je nog Russische streamingdiensten."
Soft-propaganda
De keiharde propaganda is niet erg populair volgens de docent. "Men wil eigenlijk geen openlijk expliciete propaganda. Wel zie je dat veel soft-propaganda, met een subtiele en patriottische boodschap, goed ontvangen wordt." Buiting vertelt dat deze muziek vaak bij vieringen en kleuterscholen gebruikt wordt.
Zwarte lijst
Met protestnummers ligt het allemaal wat ingewikkelder, stelt Buiting. "Veel protestmuzikanten wonen niet meer in Rusland en degenen die er wonen, staan op een zwarte lijst." Een voorbeeld hiervan is de band Shortparis, die wel nog in Rusland woont, maar er niet mag optreden. Buiting ziet wel dat dit soort muzikanten muziek blijven maken en mensen nog naar hen kunnen luisteren via YouTube. "Hun anti-oorlogse muziek wordt niet gestreamd, maar hun neutrale liedjes worden wel weer geluisterd. Dus niet alles is verboden."
Behoeftes
In de meerderheid zijn de Russen niet vóór de oorlog, zo stelt Ruslandkenner Hubert Smeets. "Er is een enorme behoefte om weg te kijken van wat er werkelijk aan de hand is." Volgens Smeets dwingt muziek de Russen tot confrontatie. "Maar je zou kunnen stellen dat het land in drieën gedeeld is als: oppositie, wegkijkers en pro-Poetin burgers."
De Russische protestmuziek is niet per se muziek waar mensen graag naar luisteren. "Maar oorlog is ook geen plek waar mensen moeten zijn", zegt Buiting. "Maar het is wel belangrijk dat dit soort liedjes geschreven worden en dat zij bestaan. Het herinnert ons eraan dat er oorlog is en dat de realiteit verschrikkelijk is."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!