Carbon is steeds populairder in sportproducten, maar hoe duurzaam is dat materiaal?
- Nieuws
- Carbon is steeds populairder in sportproducten, maar hoe duurzaam is dat materiaal?
In fietsen, tennisrackets en zelfs in sommige voetbalschoenen wordt carbon gebruikt. Het is een heel licht materiaal, waar sporters dan weer van kunnen profiteren in hun prestaties. Maar duurzaam is het niet, vertelt Maarten Bakker, recycling-expert aan de TU Delft, bij Spraakmakers.
18-07 Audio - Het Uitzendbureau
Wie flitsend voor de dag wil komen, heeft een fiets gemaakt van carbon. Het ultralichte materiaal kan zomaar het verschil maken in een eindsprint bij de Tour de France, maar ook steeds meer amateurs kiezen ervoor. Carbon wordt "chemisch gezuiverd", legt Bakker uit. "Dat kost natuurlijk energie en CO2."
Kolencentrale
Dit "fantastische materiaal" word gecreëerd door er "matjes" van te maken, deze weer te vlechten en vervolgens in een kunststof te gieten. "Het kost net zoveel energie als een kilo aluminium maken met behulp van een kolencentrale", aldus Bakker. "Meer dan tien, twintig keer zoveel als beton maken, bijvoorbeeld. Dat komt overeen met vijftig kilogram CO2 per kilogram carbon."
Behoorlijke impact
Het maakt dus een "behoorlijke impact" en zou dus lang gebruikt moeten worden of goed gerecycled of hergebruikt, benadrukt Bakker. Dat recyclen gebeurt nog niet in Nederland en hergebruik alleen op kleine schaal. "Het meeste wordt gewoon verbrand in de ovens, want je mag het niet zomaar ergens in de grond stoppen."
Recyclen
Maar er zijn wel drie manieren om carbon te recyclen. Daarbij draait het om het terugwinnen van de koolstoffibers. "Die zijn het duurst en het meest waardevol", vertelt Bakker. Daar kan een oplosmiddel voor worden gebruikt, maar ook door middel van pyrolyse. "Dat is het afbreken van de kunststof zonder zuurstof." Maar het kan ook allemaal "gecrushed" worden en in kleine stukjes opgedeeld, om het vervolgens weer tot één materiaal te maken.
Hergebruik
En hoewel het materiaal na het recyclingproces minder sterk is, adviseert Bakker om het toch op die manier toe te passen. "Dat betekent niet dat je die fibers niet in gerecyclede rackets, golfclubs en fietsen zou kunnen gebruiken."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!