Economie
BNNVARA

Waarom we nú slimmer met grondstoffen om moeten gaan

foto: unsplashfoto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we nú slimmer met grondstoffen om moeten gaan

Producten moeten langer meegaan én, wanneer ze versleten zijn, gerecycled worden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat we minder afhankelijk worden van andere landen. Zo'n circulaire economie is het doel voor 2050, "maar we staan er slecht voor", zegt Lotte van Grol, programmaleider grondstoffen en circulaire economie van Natuur & Milieu. In De Nieuws BV praat ze ons bij.

Video niet beschikbaar

"In Nederland alleen al liggen 6,5 miljoen telefoontjes in de lades weggeschoven. Dat zijn mobiele telefoons die niet meer gebruikt worden, maar nog vol zitten met waardevolle grondstoffen", legt Van Grol uit. Op dit moment wordt er niet zuinig omgegaan met producten. Zonde, want: "Meer dan de helft van de CO2-uitstoot is gerelateerd aan de winning en verwerking van grondstoffen." Door de grondstoffen uit bijvoorbeeld die telefoontjes te hergebruiken, kunnen we deze CO2-uitstoot verminderen.

Afhankelijk

Daarnaast zorgt hergebruik ervoor dat we minder afhankelijk worden van andere landen. Eerder besprak De Nieuws BV al dat dit ook de reden is waarom we meer groene energie moeten gebruiken. We waren voor gas afhankelijk van Rusland en zijn dat nu hoofdzakelijk van Amerika. Door ons meer te focussen op groene energie worden we zelfvoorzienend én geven we de Europese economie een boost.

Maar niet alleen voor het verwarmen van onze huizen zijn we op dit moment afhankelijk van grootmachten; ook andere grondstoffen maken ons kwetsbaar. Terwijl de huidige geopolitieke situatie daar niet bepaald toe uitnodigt. Zo is de Verenigde Staten begonnen met het invoeren van importheffingen op producten uit Canada, Mexico en China. Een handelsoorlog met Europa lijkt nabij. "De politieke verhoudingen zijn niet gezellig te noemen. Die staan echt op spanning", zegt Van Grol.

Overconsumptie

Het gebruik van alternatieve grondstoffen én het zuiniger omgaan met onze spullen is de oplossing. In plaats daarvan produceren we steeds meer. "Een gemiddeld huishouden heeft 131 elektrische apparaten in huis." De oude laptops of telefoons verdwijnen vaak in een lade of een kast terwijl deze vol zitten met herbruikbare grondstoffen. "In een mobiele telefoon zit meer goud dan in een gouderts, een stuk meer zelfs", vertelt Van Grol. Je hebt dus letterlijk een goudmijn in je huis weggestopt.

Ook (elektrische) auto's zijn er in overvloed. "We stevenen af op een wagenpark van rond de 10 miljoen", zegt Van Grol. En de auto's worden steeds groter. "Ruim de helft van de nieuw verkochte auto's is een SUV." Elektrische auto's zijn nog altijd in trek en volgens Van Grol passen deze goed bij een circulaire economie. Maar deze grote auto's hebben ook grote accu's nodig, en ook daarbij is recyclen essentieel. Iets wat nu nog te weinig gebeurt.

Materiaal-efficiënt

We staan er dus nog niet goed voor, terwijl er wel manieren zijn om deze circulaire economie te realiseren. We gebruiken nu veel kolen, olie en gas. Deze grondstoffen worden verbrand om energie op te wekken, maar er bestaan ook alternatieven. Bepaalde metalen bijvoorbeeld: "Die verbrand je niet, maar kun je weer recyclen", zegt Van Grol. Ze zijn niet oneindig, maar wél herbruikbaar, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.

Daarnaast valt er winst te behalen in de manier waarop we met onze producten omgaan. "Zo materiaal-efficiënt mogelijk werken", noemt Van Grol dit. Hier ligt een taak voor zowel de consument als de producent. "Betere spelregels", vindt ze. Zo pleit ze voor kwaliteitseisen: bepaalde normen die ervoor zorgen dat producten langer meegaan. Daarnaast moeten producten gerepareerd kunnen worden als ze kapot gaan, iets wat nu vaak niet loont.

"Wat mij betreft is het heel zorgelijk dat het zo laag op het prioriteitenlijstje staat", zegt Van Grol. Met het oog op de economie én de wereld is het juist belangrijk om een circulaire economie topprioriteit te maken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie