Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoe scheid je plastic op de juiste manier?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe scheid je plastic op de juiste manier?

Je kunt er bijna niet omheen wanneer je ook maar iets in de supermarkt wil kopen, maar hoe kan je plastic het beste scheiden? En in welke afvalbak gooi je de chipzak weg? "Het probleem is dat er zoveel soorten plastic zijn", zegt Maarten Bakker van de TU Delft bij Spraakmakers. Hij weet alles over het scheiden van materialen en afvalstromen.

Video niet beschikbaar

Alexander Pechtold, CBR-directeur en voormalig politicus, komt er regelmatig niet uit wanneer hij voor de afvalscheidingsbak staat. "Ik wil zo graag goed scheiden, maar weet vaak niet wat voor een materiaal mijn afval is. Hoe kan ik het goed doen?" Vraagt Pechtold. Volgens de CBR-directeur zou er een makkelijkere manier moeten zijn voor het scheiden van afval.

"Het probleem is dat er zoveel soorten plastic zijn", zegt Bakker. Volgens Bakker is het een wonder dat mensen het over het algemeen nog best goed doen, met zoveel verscheidenheid.

Van PMD naar bermpaaltje

PMD staat voor plastic, metaal en drinkkartons. "Oftewel verpakkingen", zegt Bakker. De chipzak zorgt, met haar aluminium binnenkant en plastic buitenkant, voor veel verwarring. De reden dat het toch als plastic (PMD) mag worden weggegooid, is omdat dit afval wordt versnipperd en vermengd met een boel andere laagwaardige kunststoffen. "Om er bijvoorbeeld bermpaaltjes van te maken", zegt Bekker.

Bakker benadrukt dat afval relatief schoon dient te zijn, voordat het wordt weggegooid. "Geen halfvolle yoghurt beker of nog vuile vleesverpakking bij het plastic, anders wordt het alsnog een probleem bij het verwerken."

Minder of duidelijker?

Bekker stelt dat er binnen de industrie al een tijd wordt gesproken over het minderen van verschillende soorten plastic. "Één tot drie verschillende soorten zou het al stukken makkelijker maken voor de consument en het scheidingsproces."

"Zou het een idee zijn om verpakkingen duidelijk te labelen?", stelt Pechtold. Bakker stemt daar mee in. "Momenteel staan er wel nummertjes op, waar niemand de betekenis van af weet", zegt hij.

"Op verpakkingen benoemen of iets bij plastic of restafval hoort, zou een uitkomst zijn." Volgens Bakker is deze oplossing ook haalbaarder dan alles van één plasticsoort te maken.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie