Sport
NOS

BMX-kampioen Mitchel Schotman moet Spelen vanaf de bank meemaken: 'Was liever in Parijs'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BMX-kampioen Mitchel Schotman moet Spelen vanaf de bank meemaken: 'Was liever in Parijs'

Het is een spannende dag voor de Nederlandse BMX'ers bij de Olympische Spelen. Maar liefst vijf Olympiërs gaan vanavond de strijd aan. Voor Mitchel Schotman geldt dat helaas niet. De BMX'er en voormalig Nederlands kampioen haalde de selectie net niet. Daarover vertelt Schotman bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

"Ik had liever in Parijs willen fietsen, maar dat is helaas niet gelukt dit jaar", vertelt Schotman. In februari voelde Schotman al aan zijn water dat het niet ging lukken dit keer. De BMX'er heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een handjevol blessures, zoals twee hersenschuddingen en een ingescheurde enkelband.

Gevaarlijke sport

BMX'en is dan ook een redelijk gevaarlijke sport. "Ik heb zelf ook genoeg botten gebroken in mijn lichaam, helaas", vertelt Schotman. Bovendien rijden er acht deelnemers tegelijk, waardoor valpartijen voorkomen en mensen overreden worden. Daarnaast is lichamelijk contact soms toegestaan en mag er in bochten weleens een schouderduwtje gegeven worden.

Passie

Dat weerhoudt Schotman verder niet. "Het is gewoon een passie", zegt de BMX'er. "Topsport is soms niet makkelijk." Het leven van een sporter bestaat dan ook voornamelijk uit trainen, slapen en eten, zegt Schotman. "Soms zie je je vrienden en familie twee à drie maanden niet omdat je zo gericht bent op je sport."

'Dan vreet ik mezelf op'

Een strak eet- en slaapschema is dagelijkse kost voor Schotman. "Klinkt een beetje saai, maar ik vind het echt supermooi om te doen." Maar zelf naar Parijs om zijn mede-BMX'ers in actie te zien rijden, zag Schotman niet zitten. "Ik weet gewoon als ik op de tribune ga zitten, dan vreet ik mezelf helemaal op", zegt de BMX'er, die vanavond vanaf de bank kijkt.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie