Sport
NOS

'Religieuze uitingen bij sporters past helemaal in deze tijd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Religieuze uitingen bij sporters past helemaal in deze tijd'

Sporters die een kruisje slaan, zeggen dat Jezus de koning is of een religieuze tattoo hebben. Voor sommigen zal religie als iets van vroeger voelen, maar bij deze Spelen speelt het een grote rol. "Het is juist heel erg van deze tijd", zegt theoloog Tom Mikkers in RadiOlympia.

Veel religie op de Spelen: waar komt dat vandaan?

Video niet beschikbaar

Vroeger was religie iets van achter de voordeur, maar tegenwoordig gebruiken veel mensen – en dus ook sporters – religie om hun identiteit uit te stralen, zegt Mikkers. "Elk individu is een soort kathedraal met glas in lood op hun lichaam – bijvoorbeeld tatoeages die een betekenis hebben – en dat wil je laten zien." Volgens Mikkers is het heel erg 'ik-gericht': "Het is niet bescheiden, het gaat niet om een groter geheel."

Mikkers zag de afgelopen tijd ook veel religieuze uitingen buiten de sportvelden, op sociale media. "Sporters laten zien dat ze bidden, laten zien dat ze hymnes zingen", vertelt hij.

God bedanken

Voorbeelden waren er op de Spelen te over. Zwemmer Adam Peaty heeft bijvoorbeeld een kruis op zijn buik getatoeëerd (zie foto), de Braziliaanse turnster Rebeca Andrade zong een christelijk lied in een interview en de Canadese skateboarder Cordano Russell riep 'Jesus is king!' toen hij geïntroduceerd werd.

De bekendste uitgesproken christelijke sporter op de Olympische Spelen is hardloper Sydney McLaughlin, die twee gouden medailles won en onder meer Femke Bol versloeg bij de 400 meter horden. Zij bedankt vaak God voor haar succes.

Sporters die zeggen dat God ervoor heeft gezorgd dat ze gewonnen hebben, vindt Mikkers altijd wat moeilijk. "Volgens het christelijke geloof is God altijd met de verliezers, de kwetsbaren. Dus in dat opzicht zijn de Olympische Spelen de verkeerde afslag… Misschien moeten we de verliezer een keer een gouden medaille geven. De laatste zullen de eersten zijn", zegt hij lachend.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie