Sport
NOS

Tweede Nederlandse goud op roeien binnen: 'We pieken op het juiste moment'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Nederlandse goud op roeien binnen: 'We pieken op het juiste moment'

Een mooie oogst na een ochtendje roeien: goud voor de vrouwen in de A-finale Vier zonder en zilver voor de mannen in de A-finale Dubbeltwee. De zesde Olympische dag startte met een hoge kans op goud voor de Nederlandse roeiers, in maar liefst drie roeifinales. En van die kans is gebruikgemaakt.

Video niet beschikbaar

Scheenaard en Veldhuis trapten de eerste finale af in de finale-A Dubbeltwee-vrouwen, waarbij ze net achter het net visten en een vierde plaats behaalden. Zelf lieten de roeiers al weten dat ze de dag van hun leven moesten hebben, wilden zij een plak kunnen bemachtigen. Op één tel verschil plaatsten zij zich net buiten het Olympische podium.

Zilver

Om 11:30 uur gingen de grote kanshebbers, Melvin Twellaar en Stefan Broenink in de Dubbeltwee-mannen, van kant. Zij maakten hun favorietenstatus niet waar. De Roemenen gingen er met het goud vandoor en de regerende wereldkampioenen kwamen met een zilveren plak uit de strijd.

"Ik heb niet naar ze gekeken, maar zelf volle bak gegeven", zegt Twellaar. "De Roemenen waren uiteindelijk beter", vult hij nuchter aan. "Je bent zo goed als je laatste race en de favorietenrol is zwaar", zegt Billink. "Daardoor ga je toch met een wat hogere hartslag naar bed. Al denk ik dat niemand z'n beste nacht heeft voor een Olympische finale." De roeiers vieren alsnog met trots hun tweede plaats.

Goud

Voor ons land zat er een stijgende lijn in de competities, want in de finale vier - vrouwen pakt Nederland haar tweede roeigoud in Parijs! Het team, bestaande uit Oldenburg, Drenth, Offereins en Boonstra, gaf alles en won met een verschil van .18 seconden van Groot-Brittannië. "Niet weer de Britten, dacht ik", zegt Drenth.

"Op de finish was het zo dichtbij dat we het resultaat pas op het bord konden zien", zegt Boonstra. "Ik moest het hen zelfs vertellen." Offereins vertelt dat zij en haar team de draad goed wisten op te pakken na de terugval van gister. "We pieken weer op het juiste moment, net als vorig jaar."

Nederland heeft ondertussen twee gouden en twee zilveren medailles weten te bemachtigen binnen de roeisport op de Olympische Spelen in Parijs.

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie