Anabolen nóg schadelijker dan gedacht, maar 'verbieden heeft te veel haken en ogen'
- Nieuws
- Anabolen nóg schadelijker dan gedacht, maar 'verbieden heeft te veel haken en ogen'
Langdurig gebruik van anabole steroïden blijkt nog ernstigere gevolgen te hebben dan gedacht, blijkt uit nieuw Noors onderzoek. Het brein zou erdoor krimpen, maar kan ook hartfalen, huidproblemen, spierscheuringen en depressies veroorzaken. De handel in anabolen is al verboden, toch maken zo'n 500 duizend Nederlanders er gebruik van. "Verbieden heeft te veel haken en ogen", stelt Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De anabole steroïden worden via internet of direct in de sportschool gekocht, meldt Olfers. De kuren, zoals sporters het noemen, duren een aantal weken. Hoewel de verkoop en productie verboden is, is het gebruik wel toegestaan. "In Nederland is het hele rechtssysteem gebaseerd op een systeem waarin is gezegd: we willen de gebruiker niet sanctioneren, we gaan achter de handel aan. Maar dan moet je strak achter de handel aan. Dat gebeurt nog onvoldoende", zegt Olfers.
Identiteit en zelfwaarde
"Het is een lucratieve handel", aldus Olfers. Toch zou verbieden niet de beste aanpak zijn, denkt de hoogleraar Sport en Recht. "Voorlichting en met elkaar afspreken dat we het ontzettend lelijk vinden, dan houdt het vanzelf op." Volgens ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is het "niet zo heel raar" dat mensen er gebruik van willen maken. "Veel mensen halen hun identiteit en zelfwaarde uit hun uiterlijk."
Schoonheidsideaal
Er is namelijk een heersend schoonheidsideaal waar men aan wil voldoen. "We zijn een beeldcultuur, daar zijn we op gericht", zegt Pont. Tegelijkertijd verandert dat ideaal met de tijd. "De cultuur bepaalt wat we mooi vinden met elkaar." Volgens Pont zijn sportscholen ook niet per se gericht op sport, maar gaan mensen erheen om er breder uit te zien. "De gezondheid wordt op het spel gezet."
'Steeds hogere doelen'
Internist-endocrinoloog en expert op het gebied van gezondheid bij het gebruik van anabolen, Diederik Smit, legt uit dat de langetermijneffecten afhangen van hoe anabolen gebruikt worden. "Als je het heel af en toe met mate doet, valt de schade mee. Maar daar blijft het vaak niet bij. Het is verleidelijk om meer te gebruiken. Je hebt steeds hogere doelen, dus dan moet je meer gebruiken. Dat is schadelijk."
Onaantrekkelijk
Gebruikers geven aan zich energieker te voelen, meer aan te kunnen en beter te kunnen slapen, waardoor stoppen onaantrekkelijker wordt. "Dan gaan mensen door, zelfs als het geen spiermassa meer oplevert", zegt Smit. Bovendien zou het niet per se te zien zijn op het blote oog, maar kunnen mensen iets lichamelijk bereiken dat anders buiten hun bereik zou liggen.
Voorlichting
"Ik denk dat verbieden niet helpt", concludeert Smit. De internist-endocrinoloog stelt dat goede voorlichting en voorkomen dat mensen beginnen, de juiste weg is. Beller en krachttrainer Simon Pieters begrijpt de verleiding van het gebruik, maar steunt een verbod wél. "Mensen zijn niet in staat om de juiste beslissingen te nemen. We moeten dit begrenzen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!