Waarom lijkt een draaiend wiel soms opeens de andere kant op te gaan?
- Nieuws
- Waarom lijkt een draaiend wiel soms opeens de andere kant op te gaan?
Iedereen heeft het waarschijnlijk weleens gehad: je kijkt naar een rijdende auto die een bepaalde kant op gaat en het wiel lijkt opeens van richting te veranderen. Hoe kan dat toch? "Ons brein maakt soms een vergissing", zegt Rob van Lier, hoogleraar Cognitieve Psychologie, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Meestal is wat we zien gewoon helder en zijn we het er allemaal over eens. Maar soms lijkt ons brein een spelletje met ons te spelen en zijn er meerdere mogelijkheden. En dat zie je soms ook bij bewegende objecten die opeens stil lijken de staan of de andere kant op gaan.
Bewegingsgevoelige cellen
Volgens de hoogleraar is de meest plausibele verklaring hiervoor de bewegingsgevoelige cellen in ons brein. "Je moet je voorstellen dat bij zo'n draaiend wiel dat rechtsom gaat cellen worden geactiveerd die gevoelig zijn voor die rechts omgaande beweging. Maar als een beweging heel snel gaat, zie je dat cellen die gevoelig zijn voor de tegenovergestelde richting ook worden geactiveerd."
Je ziet eenzelfde soort 'competitie' van de hersencellen volgens de hoogleraar bij de werken van kunstenaar Escher. "Dan kan het zijn dat, als je even met je ogen knippert, de andere hersencellen worden geactiveerd, waardoor de beweging verandert." Maar je zal volgens Van Lier ook zien dat het ook snel weer de andere kant op gaat.
Momentopnames
Dit is dus de meest plausibele verklaring. Er is volgens de hoogleraar ook nog een andere hypothese, namelijk dat ons brein zou werken als een camera die af en toe een 'snapshot' maakt, een momentopname. "Dan werkt het net als een filmprojectie. Met 24 beelden per seconde zien we iets als bewegend beeld en als de volgende spaak van een wiel net iets eerder stopt dan de vorige, dan heb je de teruggaande beweging." Maar dit is volgens de hoogleraar zeer onwaarschijnlijk.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!