Gebruik anabole steroïden is sluipmoordenaar: 'Verantwoord gebruik bestaat niet'
- Nieuws
- Gebruik anabole steroïden is sluipmoordenaar: 'Verantwoord gebruik bestaat niet'
Het gebruik van anabole steroïden is de afgelopen flink toegenomen, meldt internist-endocrinoloog Diederik Smit bij Spraakmakers. Daar zijn vele risico's aan verbonden en daarom is het hoog nodig dat er meer adviezen en begeleiding beschikbaar komt voor gebruikers. "Verantwoord gebruik bestaat niet, het meest verantwoorde gebruik is natuurlijk niks. Maar als mensen dan toch gaan gebruiken, kunnen ze beter adviezen krijgen over hoe ze de schade zoveel mogelijk kunnen beperken."
Smit, ook wel bekend als de 'anabolendokter', heeft gedurende tien jaar 100 anabolengebruikers gevolgd. Naar schatting gebruiken 480 duizend Nederlanders anabolen, waar dat er vijftien jaar geleden nog 20 duizend waren. Een flinke stijging dus. "In de hele groep krachtsporters neemt het toe", zegt Smit.
Hart- en vaatziekten
Aan het gebruik hangen meerdere gezondheidsrisico's. "We maken ons voornamelijk zorgen over de langetermijneffecten", vertelt Smit. Hormonale problemen, zoals in het testosterongehalte van mannen, komen dan om de hoek kijken. Zo krijgen ze onder andere te maken met vruchtbaarheidsproblematiek. "Maar het grootste zorgpunt zijn hart- en vaatziekten. De hogere incidentie van hartinfarcten, beroertes, vaatlijden, vooral in de benen. Dat is een sluipmoordenaar die komt met de decennia."
Deugt nooit
Smit en het onderzoeksteam hebben de anabolen getest en "waar het ook vandaan komt", het deugt nooit. "De kwaliteit is ontoereikend, er zit minder in dan je denkt, de types anabole steroïden zijn anders, er zitten andere rare spullen in, je hebt een klein risico op bacteriële variaties en dus infecties." Er zijn "geen betrouwbare kanalen", waardoor advies over het gebruik ervan bemoeilijkt wordt.
'Domme dingen'
Niet iedere gebruiker is zich daarvan bewust, merkt Smit. "Onze belangrijkste strategie is om die risico’s zoveel mogelijk te managen." Daarom moet er ingezet worden op begeleiding en preventie. "Begeleiding leidt tot minder gebruik van anabole steroïden, aanzienlijk minder", blijkt uit het onderzoek van Smit. "We moeten erkennen dat er gebruikt wordt en dat er heel domme dingen gedaan worden."
Normalisering
De huidige preventie- en begeleidingsmethode "werkt niet zo goed", aldus Smit. "Er staat heel veel desinformatie online", zegt de onderzoeker. "Het is al genormaliseerd. In die zin is het niet heel anders dan wiet en alcohol. Het is gewoon geworden dat het gebruikt wordt." Het gebruik helemaal tegenaan lijkt dus niet mogelijk, maar betere begeleiding kan daarbij helpen.
'Hoe extremer, hoe beter'
Jan Willem van der Klis is bodybuilder en gebruikt anabolen al jaren "op en af". De ambitieuze sporter zag geen andere mogelijkheid om te groeien. "Op een gegeven moment zijn je doelen niet meer te verwezenlijken zonder." Volgens Van der Klis gaat het om het uiterlijk van de bodybuilder. "Hoe extremer, hoe beter", stelt hij. "Bij bodybuilders wordt het altijd heel erg uitgelicht, maar ik denk dat dit voor bijna alle sporters geldt die iets op hoog niveau doen."
Eerlijke krachtmeting
Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers spreekt zich uit tegen anabolen in topsport, voornamelijk wegens het negatieve effect op de gezondheid van de sporter. "Het andere punt is de eerlijke krachtmeting." Olfers vreest voor de normalisering van het gebruik van anabolen en pleit dan ook voor betere preventie. Van der Klis gaat niet zomaar stoppen. "Als mijn gezondheid het niet zou toelaten, houd ik er wel mee op."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.