Onderzoek
KRO-NCRV

Wat is het gezondste drankje ter wereld?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het gezondste drankje ter wereld?

Waar voorheen met name gebotteld water en frisdranken in het drankschap te vinden waren, staat het nu steeds voller met allerlei soorten vitaminewaters en 'gezonde' sapjes. Online doen verschillende soorten sapjes de ronde bij zogenaamde fitfluencers. Zo zou augurkensap goed voor je zijn na het sporten, maar is dit ook daadwerkelijk zo? En wat kun je überhaupt het beste drinken? Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De pot augurken gaat open en het zure geurtje vult al snel de ruimte. Veel sporters drinken augurkensap. Of dit het perfecte drankje na het sporten is? Dat betwijfelt Verwijs ten zeerste.

Fit met chiazaad

"Er is geen wondermiddel om snel gezond te worden", zegt de voedingsdeskundige, verwijzend naar allerlei online-trends waarbij er chiazaad en augurkensap wordt gedronken. Ook ziet Verwijs een opkomende trend waarbij mensen elektrolyten of azijn toevoegen aan hun water. "Iedereen wil fit en gezond zijn. Het zou fijn zijn om door een beetje azijn toe te voegen in één keer fitter te zijn. Maar zo werkt het niet", zegt Verwijs. "Je kan naar mijn mening beter voor een glaasje water of een kopje thee gaan. Dat blijft het gezondst."

Hetzelfde geldt voor het grote aanbod aan vitaminewaters. "De meeste mensen hebben dat niet nodig. Wanneer je gevarieerd eet en genoeg water drinkt, krijg je voldoende vitamines binnen. Ditzelfde geldt voor alle eiwitrijke dranken en voedsel dat veel wordt aangeboden. Het is overbodig bij een gevarieerde levensstijl."

'Gewoon water'

Een goede afwisseling van je voedingspatroon, beweging en slaap houden je gezond, zegt de voedingsdeskundige. Af en toe een glaasje sap is natuurlijk niet erg, zolang je vaker voor water of thee kiest, stelt de voedingsdeskundige.

Alomvattend is het gezondste drankje ter wereld dichter bij de bron dan we wellicht denken, namelijk: water. "Om het wat op te leuken, kun je er altijd nog wat munt of citroen aan toevoegen voor de smaak."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie