Sport
AVROTROS

'Protesteer nu al tegen de Olympische Spelen van Qatar in 2036'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Protesteer nu al tegen de Olympische Spelen van Qatar in 2036'

Jurryt van de Vooren protesteert nu al tegen de Olympische Spelen die in 2036 naar alle waarschijnlijkheid in Qatar zullen plaatsvinden. Volgens de sporthistoricus zullen er - net als bij het WK Voetbal in 2022 - duizenden mensen in gevaar zijn. "Ze moeten onder slechte omstandigheden werken. Zo krijgt slavernij in de 21e eeuw weer een nieuwe opleving."

#508 - Jurryt van de Vooren: 'Protesteer nu al tegen de Olympische Spelen van 2036 in Qatar' - MISCHA!

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International organiseerde een grote protestactie rond het WK van 1978 in Argentinië, waarbij ook cabaretier Freek de Jonge een grote rol speelde. "Voor het WK in Qatar dook ik weer in de archieven van '78. Steeds als ik Freeks naam daarin tegenkwam stuurde ik een appje: ik heb je weer gevonden."

'Zend het WK in Saudi-Arabië niet uit'

Dat dat WK tóch door is gegaan betekent niet dat de inspanningen van Amnesty en De Jonge tevergeefs waren, denkt Van de Vooren. "Mensen herinneren Argentinië ten tijde van dat kampioenschap als vreselijk land, zelfs nu nog, bijna een halve eeuw later."

Volgens Van de Vooren doet de NOS er goed aan het WK in 2034 in Saudi-Arabië niet uit te zenden. "En doe dat ook niet bij alle WK's die eraan voorafgaan want dat is óók FIFA. Ik weet dat het de NOS veel geld kost, maar maak dat statement."

Maar: enkel sportevenementen organiseren die volledig voldoen aan de Nederlandse levensstandaard en manier van denken is ook geen goed plan, vindt Van de Vooren. "Dat is kolonialisme. Je moet dat niet opleggen aan de rest van de wereld."

Toch was het geval van Qatar simpel: "We hebben onze handtekeningen gezet onder de universele rechten van de mens van 1948. Dat je die dan toch zo extreem schendt, dat zou je als sportbond niet moeten goedkeuren."

#508 - Jurryt van de Vooren: 'Protesteer nu al tegen de Olympische Spelen van 2036 in Qatar' - MISCHA!

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie