Sport
NOS

Noord-Korea op de Olympische Spelen: 'Atleten zeggen zelf: 'Kim Jong-un maakt het mogelijk''

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Noord-Korea op de Olympische Spelen: 'Atleten zeggen zelf: 'Kim Jong-un maakt het mogelijk''

Winst voor Noord-Korea op het gemengd dubbel tafeltennistoernooi. Daar sleepten tafeltennissers Ri Jong Sik and Kim Kum Yong de eerste medaille voor het land binnen, een zilveren plak. Hoe wordt er in dat land eigenlijk naar de Spelen gekeken? En hoe belangrijk is het voor Kim Jong-un? "Doen ze het niet goed, dan wordt het niet uitgezonden."

Video niet beschikbaar

Gewichtheffen, worstelen, boksen, judo, turnen, tafeltennis: Noord-Korea stuurt altijd wel een paar atleten om aan deze sporten mee te doen tijdens de Zomerspelen, vertelt Noord-Korea-kenner Remco Breuker. 'Sturen', want welke sporters mee mogen doen, wordt streng bepaald in het land. "Hoe je het ook wendt of keert, Noord-Korea is een land dat heel weinig te makken heeft, dus ze kunnen niet een grote equipe sturen zoals Zuid-Korea dat wel doet. Ze sturen alleen als ze echt serieus denken dat ze een kans maken op medailles."

Geïnspireerd door Kim Jong-un

Het sportevenement speelt wel degelijk een grote rol in het land, en in de propaganda daar. Breuker: "Noord-Koreanen zitten wat dat betreft hetzelfde in elkaar als Nederlanders en Fransen: als je je eigen land ziet meedoen bij de Olympische Spelen of een WK, dat maakt toch vaderlandslievende gevoelens los. Dat ontgaat de grote leider van Noord-Korea natuurlijk ook niet."

Wat er uiteindelijk uitgezonden wordt, hangt af van de prestaties van de sporters. "Als Noord-Korea het niet goed doet, wordt het niet uitgezonden." En als de sporters uit het land wel goed presteren, wordt het toegeschreven aan Kim Jong-un. "Dat zeggen de atleten zelf ook in interviews: 'Hij maakt het mogelijk. Dankzij hem zijn we geïnspireerd geraakt'."

Verliezers naar strafkamp?

Lang speelde het gerucht dat er niks meer van de Noord-Koreaanse atleten werd gehoord als ze hadden verloren. Maar dat blijkt niet waar te zijn, aldus Breuker. Hij neemt als voorbeeld het WK voetbal van 1966, toen Korea verloor in de kwartfinales. "Men dacht dus dat dat team naar een strafkamp zou zijn gestuurd, omdat ze hadden verloren in plaats van gewonnen. Maar het lijkt niet zo te zijn geweest."

In plaats daarvan werden de teamleden als helden onthaald, "vanwege hun heldhaftige prestatie, dat ze het toch zo lang tegen de imperialistische teams hebben kunnen uithouden."

'Het doet wat met mensen'

Maar uiteindelijk is winnen toch erg belangrijk in het land. Ook de sportprogramma's zijn volledig gericht op "de beste eruit halen en die klaarstomen voor medailles." Zoals bij de Olympische Spelen, dus. "Het zijn niet dezelfde soort brede sportprogramma's zoals in Nederland, waar het ook belangrijk wordt gevonden dat je op clubniveau en op dorpsniveau goed presteert", vertelt Breuker.

En ook de Noord-Koreaanse kijker kijkt vol spanning, vertelt Breuker. Ondanks dat de niet-succesvolle wedstrijd de buis meestal niet halen. "Ja, het is ook sport, dat doet natuurlijk iets met mensen. Het is ook prachtig om te zien hoe er wordt gepresteerd als er wordt gewonnen."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie