Sport
NOS

'Leukere sfeer bij Olympische Spelen nu mopperende Parijzenaars zijn vertrokken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Leukere sfeer bij Olympische Spelen nu mopperende Parijzenaars zijn vertrokken'

In de aanloop naar de Olympische Spelen klaagden de Parijzenaars over het sportevenement in hun stad. De Franse hoofdstad staat op haar kop en daar worden de inwoners behoorlijk chagrijnig van. Nu het eenmaal begonnen is, zijn slechts de liefhebbers nog over en die genieten er met volle teugen van, vertelt auteur Bas Heijne bij RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

Heijne merkt dat "heel veel Parijzenaars" zijn vertrokken, waardoor de stad "totaal leeg" was van haar "mopperende" inwoners. "Nu hebben ze volgens mij een beetje spijt", aldus de schrijver. En dat zou voornamelijk komen door de openingsceremonie, die met veel bombarie door de stad ging. Hoewel er veel kritiek op kwam, merkte Heijne vooral dat het als succes werd onthaald door de wel-aanwezige Parijzenaars.

'Amsterdam in het kwadraat'

"De mensen die het leuk vinden zijn gebleven en dat voel je wel. Er is een heel leuke sfeer op die tribunes ook", zegt Heijne. De Fransen zijn namelijk "tot somberheid geneigd" en konden dus ook wel "een kontje" gebruiken volgens de schrijver. "Het is een soort Amsterdam in het kwadraat. Dan zie je dat mensen eigenlijk voor hun doen heel enthousiast zijn."

Kritiek voor de bühne

Maar niet iedereen was enthousiast over de openingsceremonie, waar dragartiesten een Grieks schilderij nabootsten. Volgens Heijne komt de kritiek voornamelijk uit de radicaal-rechtse hoek. "Die geschoktheid is deels politiek gemotiveerd", aldus de schrijver, die denkt dat de ophef "voor de bühne" was.

Statement

Dat is ook wel een beetje de insteek geweest, denkt Heijne. "Het is ook niet zo erg als de controverse ontstaat, want dat was denk ik ook wel bedoeld. Het was ook een statement over wat Frankrijk is."

Macron

Het politieke klimaat in Frankrijk is gespannen sinds de verkiezingen, maar de Spelen zouden een goede invloed kunnen hebben op hoe geliefd Macron is. Al denkt Heijne niet dat dat van lange duur zal zijn. Na de Spelen en de zomervakantie zal Macron moeten gaan samenwerken, wat de Fransen niet gewend zijn in de politiek. "Macron is wel een beetje uitgespeeld. Zijn charisma krijgt hij niet zo snel terug als dat het wegging."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie